Κάμψη 3,8% της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Κάμψη 3,8% της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάμψη μεγαλύτερη της αναμενόμενης διολίσθησε η ευρωπαϊκή οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στη Γηραιά Ηπειρο ανέστειλαν σε πρωτοφανή επίπεδα την οικονομική δραστηριότητα. Στους πρώτους τρεις μήνες του 2020 η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 3,8%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες πως, κατά το χείριστο σενάριο, η οικονομία ενδέχεται να περιπέσει σε ύφεση της τάξεως του 12% σε ετήσια βάση. Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, είναι πιθανό να χρειαστούν περίπου δύο χρόνια μέχρι η οικονομία να επανέλθει στα επίπεδα όπου βρισκόταν το 2019. Το 2021 αναμένεται ανάκαμψη μεταξύ 4% και 6%.

Στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, προβλέπεται με μεγάλη βεβαιότητα πως το 2020 θα κλείσει με ύφεση.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ύφεση 6,3% φέτος, ενώ, όπως ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο πλήγμα θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Επειτα, και εφόσον έχει περιοριστεί η μετάδοση του ιού στη χώρα, η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Η γαλλική οικονομία υποχώρησε κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1949, όταν η χώρα άρχισε να καταγράφει την οικονομική της απόδοση. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE, η πτωτική πορεία του ΑΕΠ οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κλείσιμο των επιχειρήσεων που δεν προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης. Εχοντας σημειώσει δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης, η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε τεχνική ύφεση.

Σε βαθιά ύφεση προβλέπεται πως θα διολισθήσει φέτος και η ιταλική οικονομία, η οποία ήταν ήδη εύθραυστη πριν από την επέλαση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία ISTAT, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 4,7% σε σχέση με τους τελευταίους μήνες του 2019. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας για συρρίκνωση της τάξεως του 15% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στην ισπανική οικονομία ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την κρίση του 2008-2013, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας Νάντια Καλβίνο. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 5,2% και αναμένεται πως θα περιπέσει σε ύφεση 9,2% σε ετήσια βάση. Το 2021 το ΑΕΠ θα ανακάμψει αγγίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 6,8%, κατά τις προβλέψεις της ισπανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των εγχώριων αρμόδιων φορέων είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές του ΔΝΤ, καθώς η κυβέρνηση έλαβε υπόψη το χειρότερο σενάριο σχετικά με την πορεία του ιού, σύμφωνα με την Καλβίνο.

«Ουσιαστικά, ο ταχύς και αποφασιστικός περιορισμός της μετάδοσης σε συνδυασμό με τα μέτρα οικονομικής πολιτικής –καθώς και μια αποτελεσματική ιατρική λύση– είναι παράγοντες που θα διασφαλίσουν την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας», επισήμανε χαρακτηριστικά η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή