Απώλειες στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Απώλειες στις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» οδήγησε και πάλι χθες τις αγορές σε Ευρώπη και Αμερική η νέα ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. Την πυροδότησε, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επιρρίπτοντας στην Κίνα την ευθύνη για τη μετάδοση του κορωνοϊού από εργαστήριο της κινεζικής πόλης Γουχάν. Η νέα ένταση ήρθε να προστεθεί στο ούτως ή άλλως αρνητικό κλίμα των ημερών και να οδηγήσει τον δείκτη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών Stoxx 600 σε πτώση 2,7%.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένας νέος εμπορικός πόλεμος», σχολίασε στους Financial Times ο Κιτ Γιουκς, αναλυτής της Societe Generale, σχετικά με τις απειλές του προέδρου Τραμπ να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα. Οι απώλειες ήταν, άλλωστε, μεγαλύτερες στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με πτώση 3,64% και τον CAC 40 του Παρισιού με πτώση 4,24%. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά 0,16%, ενώ στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είχε καταγράψει απώλειες πάνω από 2%.

Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 3,70%. Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επιβαρύνεται περαιτέρω και από την αναμενόμενη για σήμερα απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τη νομιμότητα του νέου προγράμματος της ΕΚΤ με απεριόριστες αγορές τίτλων για την αντιμετώπιση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Οπως τονίζουν αναλυτές που μίλησαν στους Financial Times, αν το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφανθεί αρνητικά για το πρόγραμμα, ενδέχεται να υπονομεύσει τη στήριξη που σκοπεύει να δώσει η ΕΚΤ στην Ευρωζώνη εν μέσω της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, η Wall Street κινείτο πτωτικά, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει αργά το βράδυ απώλειες 0,85%, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,34% και τις μεγαλύτερες απώλειες από τις εταιρείες που παρακολουθεί να καταγράφουν οι μετοχές εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα, των βιομηχανικών εταιρειών και των εταιρειών ακινήτων. Γενική υποχώρηση σημείωσαν, εξάλλου, χθες οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ, Delta Air Lines, American Airlines και United Airlines.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή