Στα σκαριά ντιλ-μαμούθ 30 δισ. στις τηλεπικοινωνίες στη Βρετανία

Στα σκαριά ντιλ-μαμούθ 30 δισ. στις τηλεπικοινωνίες στη Βρετανία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά ανάμεσα στον ισπανικό κολοσσό της Telefonica και τη βρετανική Liberty Global, η οποία, εάν ευοδωθεί, θα αναδείξει τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας εντός Ηνωμένου Βασιλείου.

Αμφότεροι οι εταίροι διαπραγματεύονται για να εξασφαλίσουν ισοδύναμα τον έλεγχο του νέου ομίλου, ο οποίος θα προκύψει μετά τη συγχώνευση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας O2 (θυγατρική της Telefonica στη Βρετανία) με τη Virgin Media (θυγατρική της Liberty Global, που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Τζον Μαλόουν).

Από τη δική της πλευρά, η ισπανική εταιρεία, πέραν του ότι επιδιώκει να έχει ακόμα ισχυρότερη παρουσία στη βρετανική αγορά, ενδιαφέρεται και για μια συμφωνία που θα τη βοηθήσει να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, o συνδυασμός O2 και Virgin Media θα αποκομίσει το 34% των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας στη Βρετανία, δηλαδή πολύ περισσότερα από τον νούμερο 1 πάροχο, την ΒΤ Grouρ.

Εάν αναδειχθεί νέος όμιλος, θα είναι και ο μόνος ανταγωνιστικός της ΒΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα έχει και υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, θα είναι πολύ σημαντική η επίτευξη συμφωνίας εντός του μηνός, όταν σε παγκόσμιο επίπεδο η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει «παγώσει».

Ο συνδυασμός της O2 με τη Virgin Media αποτιμάται σε 30 δισ. δολάρια, βάσει εκτιμήσεων των αναλυτών της Goldman Sachs. Με αυτό κατά νου, θα πρόκειται για τη συμφωνία με την υψηλότερη αξία, αφ’ ης στιγμής ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Πιθανώς, ο ισπανικός όμιλος να ζητήσει μια καταβολή 6,2-8,5 δισ. ευρώ από τη Liberty Global, ώστε να βελτιώσει την αναλογία μόχλευσης προς το ενεργητικό της, όπως αναφέρουν αναλυτές της Deutsche Bank. Επίσης, θεωρούν πως θα υπάρξει εξοικονόμηση 6 δισ. στερλινών από τις συνεργασίες των δύο εταιρειών, ενώ αποτιμούν τη μεν Ο2 στα 11 δισ. στερλίνες (12,5 δισ. ευρώ) και στα 16 δισ. στερλίνες (18,1 δισ. ευρώ) τη Virgin Media.

Η ισπανική Τelefonica, της οποίας η τιμή της μετοχής τελεί υπό διαπραγμάτευση πλησίον των επιπέδων-ναδίρ 25ετίας, απαιτεί οι δύο επιχειρήσεις να διατηρούν ίσα δικαιώματα ψήφου στον νέο όμιλο. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές της New Street Research, τα στελέχη και οι σύμβουλοι της συγχώνευσης θα πρέπει το αίτημα αυτό να το συνδυάσουν με το γεγονός πως η Telefonica θα πρέπει να εξοφλήσει χρέος 38 δισ. ευρώ – αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν έχει ρευστό να διαθέσει για τη σύναψη της συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ισπανικό όμιλο και στη Liberty Global βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις. Δυο χρόνια πριν, τον Μάιο του 2016, τα σχέδια της Telefonica να πουλήσει την Ο2 στον όμιλο συμμετοχών CK Hutchison Holdings παρεμποδίστηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας. Οπότε προχώρησε σε αλλαγή πλεύσης, σχεδιάζοντας την αρχική δημόσια διάθεση για δημόσια εγγραφή της, αλλά ούτε αυτό ευοδώθηκε, διότι υπήρξε η εξέλιξη του Brexit και ως επακόλουθο η αναταραχή στις αγορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Liberty Global Μάικ Φράις είχε δηλώσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο ότι εάν αγοράσει βρετανικό όμιλο με δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία, θα του αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις συνεργασίες του. Το επιπλέον ρευστό θα προέλθει συνδυάζοντας τις υποδομές και την εξυπηρέτηση πελατών των δύο εταιρειών, καθώς και περιορίζοντας την ανάγκη να καταβάλλεται τίμημα για την πρόσβαση σε δίκτυα που δεν τους ανήκουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή