Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες  έκλεισαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από τις δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν για ύφεση 7,7% στην Ευρωζώνη, οι οποίες και διέψευσαν τις όποιες ελπίδες για ανάκαμψη εντός του 2020. Βέβαια, το επενδυτικό κλίμα ήταν ήδη βαρύ, καθώς την Τρίτη είχε προηγηθεί η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, η οποία αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του παλαιότερου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και εμμέσως απειλεί τη βιωσιμότητα του αντίστοιχου προγράμματος που εφαρμόστηκε για την παρούσα κρίση του κορωνοϊού.

Με απώλειες 1,15% έκλεισε χθες το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στο -1,11% το χρηματιστήριο του Παρισιού και στο 1,31% ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρέθηκε επίσης στο κόκκινο, με απώλειες της τάξης του 0,35%. Εξαίρεση στο γενικότερο επενδυτικό κλίμα ήταν τα οριακά κέρδη 0,07% του FTSE 100 του Λονδίνου. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι συνολικά οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών και του υγειονομικού κλάδου σημείωσαν άνοδο, καθώς η Novo Nordisk της Δανίας και η γερμανική Fresenius Medical Care ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μεικτή ήταν η χθεσινή εικόνα των αμερικανικών δεικτών, καθώς οι επενδυτές αφενός ενθαρρύνθηκαν από τα σχέδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων σε ορισμένες πολιτείες, αφετέρου απογοητεύτηκαν από την έκθεση του ερευνητικού ινστιτούτου ADP, που υπολόγισε ότι τον Απρίλιο περικόπηκαν 20,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές στράφηκαν στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί στην κρίση του κορωνοϊού, οδηγώντας τον δείκτη Nasdaq σε κέρδη. Πριν από τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, ο Nasdaq σημείωνε κέρδη 1,07%, ο S&P επίσης κέρδη 0,05% και ο Dow Jones βρισκόταν στο κόκκινο με απώλειες 0,13%. Επίσης, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας από την ADP, οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια του δολαρίου και του ιαπωνικού γιεν.

Η ανοδική πορεία του πετρελαίου ανεκόπη, καθώς παρά τη δραματική μείωση της παραγωγής τον προηγούμενο μήνα, τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν. Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 6,2% και η τιμή του αμερικανικού αργού κατά 5,4%, φτάνοντας περίπου στα 23 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, σε σχέση με την κατάρρευση των τιμών που σημειώθηκε στις 22 Απριλίου, το πετρέλαιο έχει ανακάμψει και συγκεκριμένα η τιμή του Brent βρίσκεται σχεδόν στο διπλάσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή