Γραφεία χρηματιστών… δωμάτια στο Four Seasons της Φλόριντα

Γραφεία χρηματιστών… δωμάτια στο Four Seasons της Φλόριντα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νικητές και ηττημένοι: πρόκειται για τις δύο κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς πολλές έχουν «γονατίσει» από τα οικονομικά χτυπήματα της πανδημίας, αλλά και από τις φυσικές δυσκολίες που έχουν προκαλέσει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Αδιαμφισβήτητος νικητής έχει αναδειχθεί και στον χρηματιστηριακό κλάδο η αμερικανική Citadel Securities, η οποία δρώντας έξυπνα και γρήγορα κατάφερε να αντιμετωπίσει τα εγγενή προβλήματα της πανδημίας και εξακολουθεί να διατηρεί μια από τις κορυφαίες θέσεις στον τομέα των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στις ΗΠΑ, έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι οι καθημερινές δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να εκτελούνται κατά τον ίδιο τρόπο για τους επόμενους μήνες, όπως άλλωστε είχε δείξει το παράδειγμα της Κίνας και της Ευρώπης λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Πόσο μάλλον οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο, οι οποίες παραδοσιακά εκτελούνται μέσω χρηματιστών και μέσω τηλεφώνων σε χώρους γεμάτους από κόσμο.

Αυτό δεν αποτελούσε βασικό πρόβλημα της Citadel, η οποία από την προηγούμενη δεκαετία αξιοποιούσε τα τεχνολογικά μέσα, την αυτοματοποίηση και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο. Αντιθέτως, το σημαντικότερο πρόβλημα που είχε να επιλύσει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν η εύρεση νέων χώρων εργασίας, διότι τα κεντρικά της γραφεία και οι βάσεις των χρηματιστών της βρίσκονταν στο επίκεντρο της πανδημίας, στη Νέα Υόρκη.

Επιστρατεύοντας, λοιπόν, μερικές εκατοντάδες διακομιστές, νέα δίκτυα οπτικών ινών και αφότου ενοικίασε ορισμένα δωμάτια στο υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο Four Seasons της Φλόριντα, η Citadel Securities δημιούργησε εκ θεμελίων και μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα έναν προσωρινό χώρο εργασίας. Αξιοποιώντας τα άφθονα αποθεματικά της σε μετρητά, η εταιρεία χρηματιστηριακών συναλλαγών εκμεταλλεύθηκε κατά τον ίδιο τρόπο και έναν χώρο στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ώστε να φτιάξει επιπλέον μονάδα συναλλαγών. Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια, οι υπάλληλοί της υποχρεώθηκαν είτε μόνοι είτε μαζί με τις οικογένειές τους να μεταφερθούν επ’ αόριστον στις αντίστοιχες τοποθεσίες. Και μολονότι η ενοικίαση δωματίων στο πολυτελές ξενοδοχείο της Φλόριντα ήταν εξαιρετικά κοστοβόρα, το ρίσκο της Citadel απέδωσε καρπούς. Από τις νέες βάσεις της, η Citadel κατάφερε τον Μάρτιο να εκτελέσει 3,3 δισεκατομμύρια συναλλαγές αμερικανικών μετοχών και να αντιμετωπίσει με ευκολία την κινητικότητα των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που πλήττονται, εν μέρει εξαιτίας της δυσλειτουργίας των χρηματιστηρίων. Μάλιστα, επρόκειτο για ένα μήνα εξαιρετικά δύσκολο για τις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών, λόγω του επενδυτικού πανικού που έσπειρε η πανδημία. Στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ σημειώνονταν κατά μέσον όρο 15,5 δισ. συναλλαγές κάθε ημέρα και η Citadel διαχειρίστηκε περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού όγκου των συναλλαγών. Κατά μέσον όρο, οι καθημερινές της συναλλαγές ξεπερνούσαν κατά 65% την πιο δραστήρια ημέρα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 80% των συναλλαγών της εταιρείας αφορούσε παλαιότερες εκδόσεις κρατικών ομολόγων, τα οποία προκαλούν δυσκολίες ακόμη και υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο, ιδίως σε περιόδους κρίσης, η ρευστότητα στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου έχει θεμελιώδη σημασία, καθώς από αυτά εξαρτώνται περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 50 τρισ. δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Citadel έχει αυξήσει την έκθεσή της στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, εν μέρει διότι στοχεύει σε βάθος χρόνου να συμπεριληφθεί στην ομάδα των βασικών διαπραγματευτών της αγοράς (Primary Dealers), η οποία αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 24 εταιρείες, κατά κύριο λόγο τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή