«Βυθίζεται» η Norwegian Cruise, 1.900 υπαλλήλους απολύει η Airbnb

«Βυθίζεται» η Norwegian Cruise, 1.900 υπαλλήλους απολύει η Airbnb

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα στοιχείο ενδεικτικό της δεινής συγκυρίας για τον κλάδο του τουρισμού και της παροχής συναφών υπηρεσιών, είναι ότι ο κολοσσός της Airbnb, της διεθνούς πλατφόρμας διασύνδεσης επισκεπτών και ιδιοκτητών διαμερισμάτων, θα κάνει απολύσεις. Από το σύνολο των 7.500 εργαζομένων της παγκοσμίως θα τεθεί εκτός το 25% από αυτούς, δηλαδή περίπου 1.900 άτομα. «Ζούμε όλοι μας μία από τις τρομακτικότερες κρίσεις στην περίοδο της ζωής μας, η οποία ακινητοποίησε τον κλάδο των ταξιδίων», παρατηρεί σε επιστολή του προς το προσωπικό ο συνιδρυτής της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλός της, Μπράιαν Τσέσκι.

Προσέθεσε πως δέχονται σοβαρό πλήγμα οι δραστηριότητες της Airbnb λόγω μαζικών ακυρώσεων σε κρατήσεις, ενώ τα φετινά της έσοδα αναμένεται να είναι λιγότερα από τα μισά από τα αντίστοιχα του 2019. Εξαιτίας της πανδημίας, η εταιρεία επινόησε εναλλακτικές λύσεις, προσφέροντας ποικίλες ψηφιακές εμπειρίες σε 30 χώρες με χρέωση από 1 έως 40 δολάρια, όπως περιηγήσεις με ποδήλατο, μαθήματα μαγειρικής στο Μαρόκο ή διαλογισμό με Ιάπωνα μοναχό.

Σε ανάλογα κακή κατάσταση έχει περιέλθει εξαιτίας του κορωνοϊού και ο αμερικανικός κολοσσός κρουαζεροπλοίων της Norwegian Cruise Line Holdings, της οποίας η τιμή της μετοχής στις αρχές της εβδομάδας βυθίστηκε 24%, όπως αναφέρει το businessinsider.com. Αφορμή ήταν ότι σε αναφορά της στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δήλωσε απερίφραστα πως έχει σοβαρότατες αμφιβολίες για το εάν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη λειτουργία της, ενώ αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Η πανδημία, όπως υπογράμμισε η εταιρεία, «είναι ένας παράγοντας κινδύνου, ο οποίος, επειδή επηρεάζει την επιθυμία ή τη δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδεύουν, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική μας κατάσταση και την ικανότητά μας να εξασφαλίσουμε αποδεκτούς τρόπους χρηματοδότησης, ώστε να καλύψουμε τη μείωση ρευστού από τις δραστηριότητές μας». Αλλωστε, η Norwegian Cruise Lines δεν αναμένει κανένα έσοδο την τρέχουσα χρονιά, ενώ δεν διαθέτει και επαρκή ρευστότητα να καλύψει τις υποχρεώσεις της το προσεχές 12μηνο, άνευ νέας χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή