ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσεκτική άρση των περιορισμών για πιο στέρεη ανάκαμψη

Προσεκτική άρση των περιορισμών για πιο στέρεη ανάκαμψη

Τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού κατάφεραν να μειώσουν τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, καθώς και την πίεση που ασκείτο στα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, η πανδημία φαίνεται πως είναι πλέον πιο εύκολα διαχειρίσιμη. Πολλές χώρες άρχισαν να αίρουν σταδιακά ορισμένα από τα αυστηρά μέτρα περιορισμού.

Οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να απαντήσουν κατά πόσον είναι ασφαλής η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ούτε όμως και πού θα οδηγήσει. Μπορούμε μόνον να λάβουμε υπ’ όψιν ορισμένες βασικές παραμέτρους, οι οποίες και καθορίζουν τις πολιτικές αποφάσεις. Μεγάλη ύφεση στα νέα κρούσματα ενδεχομένως να σημαίνει ότι ορισμένα μέτρα μπορούν να αρθούν. Επίσης, η δυνατότητα για πραγματοποίηση περισσότερων τεστ θα διευκόλυνε τις πολιτικές αποφάσεις.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία ενδεχομένως να μπορούν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία είχαν επιβάλει πριν από την κορύφωση των κρουσμάτων. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα και τη Γαλλία, μολονότι μόνον ένα μικρό μέρος του πληθυσμού είχε πρόσβαση σε τεστ. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σουηδία φαίνεται πως έχουν μείνει μερικά βήματα πίσω.

Ενα νέο κύμα κρουσμάτων θα μπορούσε να παρατείνει και να εντείνει την ύφεση, καθώς και να προκαλέσει αναστάτωση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Μόνον ο χρόνος θα αποδείξει πόσο ασφαλής είναι η χαλάρωση των μέτρων. Πάντως, οι αρχικές ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Για παράδειγμα, τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται στην Αυστρία, η οποία επέτρεψε το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων στις 14 Απριλίου, καθώς και στη Γερμανία, όπου πολλά καταστήματα άνοιξαν στις 20 Απριλίου. Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς ώστε να μπορέσει κανείς να προβλέψει την πορεία
της πανδημίας.

Προβλέπουμε πως ο ανεπτυγμένος κόσμος θα ανακάμψει έπειτα από μία βαθιά ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στους εξής παράγοντες: πρώτον, τα περιοριστικά μέτρα θα αίρονται με αρκετή προσοχή, ώστε να αποτρέψουν ένα νέο κύμα κρουσμάτων, το οποίο θα μπορούσε να υποχρεώσει μεγάλες οικονομίες να επιστρέψουν στο καθεστώς αυστηρής καραντίνας. Δεύτερον, οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές θα κάνουν «ό,τι χρειαστεί», για να αποτρέψουν σοβαρή έλλειψη ρευστού και προκειμένου να υποστηρίξουν την επακόλουθη ανάπτυξη.

* Οι κ. Holger Schmieding και Florian Hense είναι οικονομολόγοι της τράπεζας Berenberg.