Δραστικά μέτρα από Ε.Ε. ζητούν οι Γερμανοί βιομήχανοι

Δραστικά μέτρα από Ε.Ε. ζητούν οι Γερμανοί βιομήχανοι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας ζητούν οι ομοσπονδίες των βιομηχάνων της Γερμανίας, της Γαλλίας αλλά και της Ιταλίας, προχωρώντας σε μια ασυνήθιστη επίδειξη ενότητας για κοινή δράση απέναντι στην πανδημική κρίση. Σε κοινό έγγραφό τους, οι πρόεδροι των μεγαλύτερων επιχειρηματικών οργανώσεων, δηλαδή της γερμανικής BDI, της γαλλικής Medef και της ιταλικής Confindustria, καλούν την Ε.Ε. να δώσει μια «φιλόδοξη και πρωτοφανή απάντηση» στην πανδημία.

Μέσω της κίνησης αυτής, η γερμανική BDI εκπέμπει ένα μήνυμα με αποδέκτη τη Γερμανία, από την οποία ζητεί μεγαλύτερη συνδρομή για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια αληθινή δράση σε δημοσιονομικό επίπεδο μέσα από την αξιοποίηση κοινών πόρων σε όσες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημική κρίση».

Οπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, η διατύπωση του κειμένου είναι ασυνήθιστη, δεδομένου ότι αρκετοί εκπρόσωποι του πολιτικού αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου στη Γερμανία αντιτίθενται στην από κοινού ανάληψη του δημοσιονομικού  κόστους μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, φοβούμενοι ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να εγγυηθούν και να στηρίξουν τις φτωχότερες χώρες της νότιας Ευρώπης.

Η Γερμανία έχει στηρίξει το πακέτο ύψους 540 δισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη των χωρών όπως συμφωνήθηκε πριν από ένα μήνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ είναι θετικά διακείμενη και στην ιδέα του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των οικονομιών τους μετά το τέλος της καραντίνας.

Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει έντονη διαφωνία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σχετικά με τη μορφή που θα λάβει η βοήθεια που θα παράσχει το συγκεκριμένο ταμείο. Ετσι, ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, υποστηρίζουν ότι αυτή θα πρέπει να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων, δεδομένου ότι τα δάνεια θα έρθουν να αυξήσουν το ήδη διογκωμένο χρέος τους. Από την άλλη, όμως, ιδιαίτερα σκεπτική στο ζήτημα των επιχορηγήσεων είναι η Αγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε στην τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. τον προηγούμενο μήνα ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση δίνει η Κομισιόν για την ανάκαμψη των χωρών θα πρέπει να επιστρέφεται.

Στο κοινό έγγραφο, οι τρεις ομοσπονδίες βιομηχάνων επισημαίνουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διατηρήσει μια καλή ισορροπία όσον αφορά τη χορήγηση δανείων και επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη. Επίσης, τονίζουν ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ τους ετησίως τουλάχιστον έως το τέλος του 2023 ως απάντηση στις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η επέλαση του ιού τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή