Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η JC Penney

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η JC Penney

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κάποτε κραταιός όμιλος λιανεμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών JC Penney, o oποίος διαθέτει αλυσίδα ομώνυμων καταστημάτων και σειρές ενδυμάτων και αξεσουάρ με τον λογότυπό του, ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης. Τα σχετικά αναφέρονταν σε σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο, ενώ δεν αποκλειόταν το αίτημα να υποβαλλόταν και αργά χθες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. Η εταιρεία, η οποία ήδη έχει κλείσει, προσωρινά, πολυάριθμα καταστήματά της στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας του κορωνοϊού, έχει επωμιστεί επαχθές χρέος της τάξεως των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, τα προβλήματά της χρονολογούνται από την εποχή πριν από την πανδημία, όταν είχε υποστεί σοβαρότατη πτώση πωλήσεων λόγω του ότι πολλοί καταναλωτές μετακινούνταν πλέον στο Διαδίκτυο και πραγματοποιούσαν από εκεί τις αγορές τους. Τον Απρίλιο, σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal είχε επισημάνει πως η JC Penney τελούσε σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζές της, αποσκοπώντας να εξασφαλίσει συνολικά δάνεια από 800 εκατομμύρια δολάρια έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και να μπορέσει να κρατήσει εν λειτουργία τις δραστηριότητές της και στο ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί πως στις Ηνωμένες Πολιτείες ο όμιλος λιανεμπορίου διατηρεί περισσότερα από 800 καταστήματα στις ΗΠΑ και απασχολεί περίπου 9.000 άτομα. Η μετοχή εταιρείας έχει βυθιστεί κατά 83% από τις αρχές του έτους. Αναφορές του CNBC θέλουν την εταιρεία να κλείνει 180 – 200 καταστήματα, όταν υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης, αν και τίποτε δεν είναι οριστικό ως προς τους όρους της διαδικασίας αυτής. Η JC Penney στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει από τους πρωτεύοντες πιστωτές της ένα δάνειο 450 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να χρηματοδοτήσει τη χρεοκοπία της. Ωστόσο, για να λάβει το μισό θα πρέπει να  πληροί συγκεκριμένους όρους. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με πολύ ταχείς ρυθμούς, οπότε ίσως να μην είναι έτοιμη στην εντέλεια προκειμένου να της χορηγηθεί το εν λόγω μέρος της πίστωσης την πρώτη ημέρα της πτώχευσης και ίσως χρειαστεί να περιμένει έως την εκδίκαση της υπόθεσης, στις 2 Ιουνίου, για να το λάβει. Τα σχετικά αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο CBNC.

Αυτό που γίνεται φανερό με τις εξελίξεις για τον όμιλο της JC Penney είναι ότι ακολουθεί τη μοίρα όσων αλυσίδων καταστημάτων έπεσαν θύματα της πανδημίας, διογκώνοντας τα παλαιότερα προβλήματά τους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι Neiman Μarcus και Stage Stores, που κατέβασαν ρολά. Οι πωλήσεις της JC Penney, που ιδρύθηκε το 1913 από τον Τζέιμς Πένι, άρχισε να εμφανίζει πτώση πωλήσεων από το 2016. Τα σημερινά 846 καταστήματά της είναι λιγότερα από το 25% των όσων διέθετε πριν από είκοσι χρόνια και οι πωλήσεις της των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδόν το ένα τρίτο των τότε. Η αρχική ιδέα του Τζέιμς Πένι ήταν να προσφέρει τη δυνατότητα στους αγρότες να βρίσκουν όλα όσα χρειάζονταν σε ένα κατάστημα, ενώ αυτό το μοντέλο μετακόμισε και στα αστικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών τη δεκαετία του 1960. Τέλος, στις δύο δεκαετίες του 21ου αιώνα ο όμιλος κλήθηκε να αντεπεξέλθει στην άνοδο της αλυσίδας των πολυκαταστημάτων Walmart, καθώς και της ψηφιακής κατανάλωσης – αλλά χωρίς επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή