Εως 8,8 τρισ. δολάρια το κόστος της κρίσης στη διεθνή οικονομία

Εως 8,8 τρισ. δολάρια το κόστος της κρίσης στη διεθνή οικονομία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να κοστίσει από 5,8 έως 8,8 τρισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με ποσοστό από 6,4% έως 9,7% της παγκόσμιας οικονομίας. Η εκτίμηση ανήκει στην Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB) και είναι υπερδιπλάσια της μόλις προ ενός μηνός προηγούμενης εκτίμησής της. Η επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης έρχεται ενώ δεν έχουν ακόμη αρθεί τα μέτρα που υιοθέτησαν κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για να αναχαιτίσουν τη μετάδοση της πανδημίας.

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της τράπεζας, ο επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της, Γιασουγιούκι Σαουάντα, υπογράμμισε πως «η ανάλυση της αναπτυξιακής τράπεζας σκιαγραφεί μια ευρεία εικόνα περί του ποιος μπορεί να είναι ενδεχομένως ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία». Υπογράμμισε, όμως, πως παράλληλα η νέα αυτή μελέτη «σκιαγραφεί πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι παρεμβάσεις των πολιτικών ηγεσιών αμβλύνοντας τη βλάβη που θα έχουν υποστεί οι οικονομίες τους».

Η εκτίμηση πως μπορεί η ζημία να ανέλθει στα 8,8 τρισ. βασίζεται στο χειρότερο σενάριο ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας θα διαρκέσουν έξι μήνες. Σε ό,τι αφορά το καλύτερο σενάριο για μια μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,5 τρισ. δολάρια, το συγκεκριμένο βασίζεται στην υπόθεση πως οι περιορισμοί θα διαρκέσουν μόνο τρεις μήνες και θα ακολουθήσει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάκαμψη των ταξιδιών.

Τα πορίσματα της εν λόγω μελέτης δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε ο μέχρι στιγμής αντίκτυπος της πανδημίας στην αμερικανική αγορά εργασίας, όπου μόνον την περασμένη εβδομάδα τα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια.

Τρεις μόλις ημέρες προτού δοθούν στη δημοσιότητα οι εκτιμήσεις της ADB, ο διοικητής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε πως ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από όσος είχε αρχικά εκτιμηθεί για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία. Παράλληλα, το γραφείο Προϋπολογισμού της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος δανεισμός της Βρετανίας θα φτάσει στο 15,2% καθώς η χώρα θα αυξάνει τις δαπάνες για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Στο μεταξύ, η αγορά των κορωνοομολόγων έχει φτάσει σε λίγους μόνον μήνες στα 65 δισ. δολάρια, καθώς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σπεύδουν να εκδώσουν νέο χρέος για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας. Πρόκειται για τα ομόλογα των οποίων τα κέρδη θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times επικαλείται μελέτη της AXA Investment Managers, που έχει ήδη επενδύσει 230 εκατ. ευρώ σε ομόλογα κορωνοϊού. Η εν λόγω επενδυτική εκτιμά πως οι εκδόσεις αυτών των ομολόγων μπορεί να έχουν φτάσει στα 100 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδώσει τέτοιου είδους ομόλογα η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εχουν, όμως, προβεί σε ανάλογες εκδόσεις και φορείς του ιδιωτικού τομέα, όπως η κινεζική τράπεζα Bank of China που εξέδωσε το πρώτο κορωνοομόλογο τον Φεβρουάριο, αλλά και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer που εξέδωσε τον Μάρτιο δεκαετή κορωνοομόλογα ύψους 1,25 δισ. δολαρίων.

Την Πέμπτη, άλλωστε, εξέδωσε τετραετή κορωνοομόλογα ύψους 1 δισ. δολαρίων η Bank of America, με στόχο να χρηματοδοτήσει τον δανεισμό νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων και βιομηχανιών παρασκευής ιατρικού υλικού. Η εν λόγω τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα καταβάλει στους επενδυτές απόδοση που θα έχει διαφορά 1,3 εκατοστιαίων μονάδων πάνω από τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Μιλώντας στους FT, ο Σάιμον Μποντ, διευθυντής υπεύθυνων επενδύσεων στην Columbia Threadneedle, δήλωσε έκπληκτος από τη ραγδαία ανάπτυξη αυτής της νέας αγοράς. Οπως, ωστόσο, επισημαίνουν πολλοί αναλυτές της αγοράς, αυτές οι εκδόσεις σημειώνουν ραγδαία αύξηση εις βάρος των λεγόμενων πράσινων ομολόγων.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα πράσινα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, που εξέδωσαν τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις, ήταν κατά 40% λιγότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή