Ισχυρά κέρδη στις διεθνείς αγορές

Ισχυρά κέρδη στις διεθνείς αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικό ράλι κατέγραψαν, χθες, τα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού λόγω κυρίως της ανακοίνωσης από τη φαρμακοβιομηχανία Moderna για ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Αναπτερώθηκαν, έτσι, οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ παράλληλα ενέτεινε την αισιοδοξία μεταξύ επενδυτών η δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζ. Πάουελ, ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει κι άλλα εργαλεία στο οπλοστάσιό της. Οπως σχολίασε ο Τζέφρεϊ Κλάιντοπ, στρατηγικός αναλυτής της Charrles Schwab & Co., «ένα εμβόλιο σημαίνει πως θα είναι επιτυχής η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η αγορά ενθουσιάζεται με την προοπτική αυτή, αν και θα χρειαστεί πολύς καιρός ακόμη μέχρις ότου αναπτυχθεί το εμβόλιο».

Το θετικό κλίμα οδήγησε τον δείκτη S&P 500 σε άνοδο κοντά στο 3% και σε θεαματική απόδοση όσες εταιρείες εκτιμάται πως θα ωφεληθούν τα μέγιστα από μια επιστροφή στη συνήθη οικονομική δραστηριότητα. Ενδεικτικές περιπτώσεις η εταιρεία κρουαζιέρας Carnival η μετοχή της οποίας εκτινάχθηκε κατά 13%, ο αερομεταφορέας Delta Air Lines αλλά και η Live Nation Entertainment που σημείωσαν άνοδο 8%. Παράλληλα, πήραν ώθηση οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών, σημειώνοντας άνοδο 6% και των εταιρειών ακινήτων με σχεδόν 5%.

Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές θεαματική ήταν η αντίδραση του δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με κέρδη 4,29%, του δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 5,67% και του CAC-40  του Παρισιού με άνοδο 5,16%. Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 3,26%.

Με σημαντική άνοδο άνοιξε και η Wall Street, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει αργά το βράδυ κέρδη 3,93%. Ανοδικά κινήθηκαν, άλλωστε, χθες και οι τιμές του πετρελαίου, που για πρώτη φορά έπειτα από εβδομάδες βρέθηκαν σε επίπεδα πάνω από τα 30 δολάρια.

Το αργό ΗΠΑ έκανε πράξεις αργά το βράδυ στα 31,60 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 34,83 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός σημείωσε, νωρίτερα, νέο επίπεδο ρεκόρ φτάνοντας στα 1.772,90 δολάρια η ουγγιά για να υποχωρήσει αργότερα το βράδυ στα 1.730, 80 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή