ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια καλή λύση, δεδομένων των συνθηκών

Μια καλή λύση, δεδομένων των συνθηκών

To γαλλογερμανικό όχημα έβαλε πάλι μπρος, αλλά ίσως να μην είναι αρκετό ώστε να αποτρέψει ένα ατύχημα για την Ε.Ε. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότειναν αυτή την εβδομάδα τη σύσταση ενός Ταμείου 500 δισ. ευρώ, που θα ενισχύσει όσες χώρες επλήγησαν από την πανδημία. Το σχέδιό τους είναι μια καλή λύση στα προβλήματα της Ευρώπης και θα αποτρέψει μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη – εφόσον βέβαια πραγματοποιηθεί.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ένα ταραχώδες ιστορικό. Το 2010, η Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν ότι οι χώρες που έχουν δανειστεί θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους, με αποτέλεσμα να αναστατωθούν περισσότερο οι αγορές. Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μακρόν το 2017, οι δύο χώρες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε αναπτυξιακά μέτρα για την Ευρωζώνη. Η τελευταία τους πρόταση αποτελεί μια βελτίωση.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το Ταμείο, το οποίο θα στηρίζεται στην Ε.Ε., θα εκδίδει χρέος και θα διοχετεύει επιχορηγήσεις απευθείας στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Σε βάθος χρόνου τα κράτη-μέλη θα αποπληρώσουν το ποσό μέσω των συνεισφορών τους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση δεν θα προστεθεί άμεσα στο χρέος των χωρών, όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να μετριάζονται οι φόβοι για μια νέα κρίση χρέους. Επίσης, το Ταμείο σηκώνει ένα βάρος από τους ώμους της ΕΚΤ.

Το σχέδιο, όμως, δεν είναι τέλειο. Σε συνδυασμό με τη χρήση του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο θα διοχετεύσει φθηνά δάνεια, και μαζί με το πρόγραμμα στήριξης ανέργων, η συνολική στήριξη θα ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο είχε προτείνει ένα πολύ μεγαλύτερο ταμείο αξίας 2 τρισ. ευρώ.

Η γαλλογερμανική συμφωνία ενδέχεται να μην είναι αρκετή. Το σχέδιο έχει ήδη δεχθεί κριτική από τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και θα προκαλέσει αντιδράσεις από χώρες όπως η Ολλανδία και η Σουηδία. Επομένως, είναι πιθανό πως οι πόροι του Ταμείου είτε θα μειωθούν είτε θα κατανεμηθούν έτσι ώστε να μην επωφεληθούν δυσανάλογα οι αδύναμες οικονομίες. Επίσης, ίσως επιβληθούν αυστηροί όροι.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα είναι ακόμη δυσκολότερες. Προς το παρόν, οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι και έχουν μειώσει τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Αλλά όσο περισσότερη αισιοδοξία επικρατεί στις αγορές, τόσο λιγότερη πίεση δέχονται οι χώρες για να προχωρήσουν σε μια τολμηρή συμφωνία.