Μονιμοποιεί την τηλεργασία η Facebook

Μονιμοποιεί την τηλεργασία η Facebook

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού, η Facebook ανακοίνωσε χθες πως θα προωθήσει το καθεστώς τηλεργασίας σε μόνιμη βάση. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων της τεχνολογικής εταιρείας είναι εξίσου παραγωγικό όταν δουλεύει εξ αποστάσεως, ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, προέβλεψε πως το 50% του εργατικού της δυναμικού θα εργάζεται από το σπίτι μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, όσοι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν την τηλεργασία οφείλουν να ενημερώσουν την εταιρεία μέχρι την αρχή του 2021. Ανάλογα με τη νέα βάση εργασίας του, ο κάθε υπάλληλος θα λαμβάνει αντίστοιχες αποδοχές. «Σε εκείνη τη φάση θα προσαρμόσουμε τον μισθό σας ανάλογα με το κόστος ζωής της περιοχής», τόνισε ο Ζούκερμπεργκ. Ο ίδιος σημείωσε ότι το καθεστώς τηλεργασίας δεν θα ισχύει για τους νέους αποφοίτους πανεπιστημίων.

Παράλληλα, ο τεχνολογικός κολοσσός της Σίλικον Βάλεϊ θα ξεκινήσει εκστρατεία αναζήτησης νέων ταλέντων, η οποία θα έχει μεγάλο εύρος, διότι θα προσεγγίζει άτομα από κάθε γωνιά της χώρας, ενδεχομένως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσω της απόφασης πρόκειται να ενισχυθεί η διαφορετικότητα στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας, ενώ παράλληλα η Facebook θα μπορεί να προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες σε περισσότερα μέρη του πλανήτη. «Οταν περιορίζεις τις προσλήψεις σε λίγα άτομα που είτε ζουν σε μεγάλες πόλεις είτε είναι διατεθειμένα να μετακομίσουν σε αυτές, τότε μειώνεις τις ευκαιρίες για άλλους που ζουν σε διαφορετικές κοινωνίες, έχουν άλλο υπόβαθρο ή άλλη οπτική για τα πράγματα», εξήγησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook.

Αυτή τη στιγμή, το 95% των εργαζομένων της Facebook εργάζεται υποχρεωτικά εξ αποστάσεως εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα της εταιρείας, το 50% αυτών δήλωσε ότι είναι εξίσου αποδοτικό σε σχέση με την περίοδο που εργαζόταν στο γραφείο. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 40%, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται έστω και λίγο για τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, ενώ το 75% αυτών ενδέχεται να μετακόμιζε σε άλλη πόλη. «Είναι μία σχετικά άσχημη και μη βιώσιμη κατάσταση για όσους θέλουν να έχουν αυτές τις θέσεις, αλλά υποχρεώνονται να μετακομίσουν στις λίγες μεγάλες πόλεις» που τις προσφέρουν, σχολίασε ο Ζούκερμπεργκ.

Η εταιρεία σκοπεύει να διατηρήσει τα γραφεία της και πρόκειται να κατασκευάσει νέα σημεία συγκέντρωσης στην Ατλάντα, στο Ντάλας και στο Ντένβερ, ώστε –όποτε χρειαστεί– να μπορούν να συγκεντρώνονται όσοι εργάζονται από το σπίτι. Μολονότι πολλές επιχειρήσεις δεν ήταν καλά προετοιμασμένες, ώστε να λειτουργούν με τους υπαλλήλους τους σε απόσταση, ορισμένες βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία και εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης ή και μονιμοποίησης της τηλεργασίας. Για παράδειγμα η Google ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι η τηλεργασία θα συνεχιστεί μέχρι την αρχή του 2021, ενώ η Amazon την παρέτεινε μέχρι τον Οκτώβριο. Η αμερικανική τράπεζα Capital One ανακοίνωσε ότι 40.000 από τους εργαζομένους της θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν από απόσταση τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή