Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές χάρη στο ευνοϊκό κλίμα που επικράτησε μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι ενθαρρύνθηκαν από τις καλές ειδήσεις σχετικά με τις δοκιμές στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά και τις ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία αρχίζει σταδιακά να στέκεται στα πόδια της μετά την άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,08%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 εβδομάδων, με την αρωγή των μετοχών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα ταξίδια, στην ψυχαγωγία και στον τουρισμό, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω των μέτρων στήριξης της Γαλλίας στον κλάδο. Η προσεκτική επανέναρξη λειτουργίας του κλάδου των ταξιδίων και του τουρισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης διαμόρφωσε χθες θετικό κλίμα. H τιμή της μετοχής της IAG, μητρικής των αεροπορικών British Airways και Iberia, ενισχύθηκε 22,5% και η τιμή της μετοχής της EasyJet 19%.

Αντιστοίχως, στην αμερικανική αγορά, πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones σημείωνε άνοδο 2,73% και ο S&P 1,89%, ενώ παρατηρείτο έντονη δραστηριότητα μετά την προχθεσινή αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες (Ημέρα των Πεσόντων). Χθες ο Dow Jones υπερέβη το όριο των 25.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά την 1η Μαρτίου. Οι επενδυτές δίνουν έμφαση στο ότι οι Αμερικανοί αρχίζουν να αισθάνονται και πάλι ασφαλείς να μετακινούνται και να συναθροίζονται. Ενθαρρυντικά λειτούργησε και το ότι η αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ξεκινάει δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου της σε ανθρώπους. «Σήμερα το κλίμα επηρεάζει η αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της οικονομίας», επισημαίνει η Μέγκαν Χόρνιμπαν, υπεύθυνη στρατηγικής χαρτοφυλακίων στη Verdence Capital Advisors. Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 1,24%, ο DAX στη Φρανκφούρτη με 1%, ο CAC 40 στο Παρίσι με 1,46%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο με 1,5% και ο IBEX στη Μαδρίτη με 2,15%. Το αργό ενισχύθηκε, διότι οι επενδυτές αισθάνονται πιο σίγουροι ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εναρμονίζονται με τις δεσμεύσεις τους για μείωση παραγωγής, ενώ και η ζήτηση αναμένεται να τονωθεί όσο οι περιορισμοί χαλαρώνουν. Το Brent ανήλθε 0,17% στα 35,59 δολάρια το βαρέλι και το αργό Ν. Υόρκης 1,62% στα 33,79 δολάρια το βαρέλι. Τέλος, το ευρώ ενδυναμώθηκε προς το δολάριο κατά 0,72% στο 1,0977 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή