ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Τσέχος που επενδύει εκεί όπου όλοι βλέπουν καταστροφή

O Τσέχος που επενδύει εκεί όπου όλοι βλέπουν καταστροφή

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πάμπολλοι όμιλοι λιανεμπορίου ένδυσης και υπόδησης κλείνουν σωρηδόν τα καταστήματά τους, συρρικνώνονται ή χρεοκοπούν, και μεγάλα και κάποτε πολύβουα εμπορικά κέντρα μοιάζουν πλέον χώροι-φαντάσματα, εμφανίζεται ένας μη διάσημος επενδυτής από την Τσεχία και αγοράζει μερίδια. Οπου οι άλλοι βλέπουν κατεβασμένα ρολά, ο Ντάνιελ Κρετίνσκι διακρίνει ευκαιρίες. Ο Vesa Equity, ο οίκος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που έχει συνιδρύσει για τη διαχείριση του προσωπικού του πλούτου, αγόρασε στην προβληματική αλυσίδα καταστημάτων Macy’s μερίδιο 5%. Μετά απέκτησε το 6% στην εταιρεία πωλήσεων αθλητικών υποδημάτων Foot Locker, της οποίας η τιμή της μετοχής έχει χάσει το 25% της αξίας της αυτή τη χρονιά. Και όταν στα σχετικά έγγραφα που υπέβαλε τον Μάιο ο Vesa Equity στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρθηκε ότι θέλει να έχει εποικοδομητικές συζητήσεις με τη διοίκηση της Macy’s, ουδείς γνώριζε ποιος είναι ο Ντάνιελ Κρετίνσκι. Στο χαρτοφυλάκιό του έχει μερίδια από ρυπογόνες εταιρείες παραγωγής ενέργειας και σούπερ μάρκετ μέχρι ΜΜΕ και τα ιδιωτικοποιημένα βρετανικά ταχυδρομεία. «Θέλουμε να κερδίζουμε από κλάδους θνησιγενείς, οι οποίοι όμως θα αργήσουν πολύ περισσότερο να πεθάνουν από όσο νομίζει η κοινή γνώμη», λέει ο Τσέχος μεγιστάνας. Εξ ου και η προτίμησή του στο αμερικανικό λιανεμπόριο, διότι αφενός θέλει να επεκταθεί στις ΗΠΑ, αφετέρου θέλει να μετακινηθεί από τις επενδύσεις του στην ενέργεια. Η Macy’s, η μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων των ΗΠΑ, πέρυσι είχε 25 δισ. δολ. πωλήσεις και τώρα αναμένει 1,1 δισ. δολ. ζημίες το πρώτο τρίμηνο, ενώ η Foot Locκer είχε ζημίες 98 εκατ. δολ. Οσοι γνωρίζουν τον Κρετίνσκι εξεπλάγησαν από τις τοποθετήσεις του λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Και τώρα, πάντως, δεν ζημιώθηκε. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η προσωπική του περιουσία αυξήθηκε κατά 100 εκατ. δολ. O κ. Κρετίνσκι επενδύει σε μη δημοφιλείς δραστηριότητες όπως ο άνθρακας, ενώ αυτοχαρακτηρίζεται οπαδός των φιλελεύθερων αξιών και του ανοιχτού διαλόγου. Εχει μεταξύ άλλων μερίδια σε τσεχικές εφημερίδες, αλλά και στη γαλλική Le Monde καθώς και σε άλλα γαλλικά ΜΜΕ. Ο ίδιος κρατάει χαμηλούς τόνους, δεν δίνει παρά ελάχιστες συνεντεύξεις και ένα πολωνικό περιοδικό τον αποκάλεσε «Η τσεχική σφίγγα». Ολα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως μόνο επιτυχίες εγγράφει στο ενεργητικό του. Οι δημοσιογράφοι της Le Monde, λόγου χάριν, είχαν διαμαρτυρηθεί, διότι δεν ήθελαν να υπάρχει στην ιδιοκτησία της εφημερίδας άνθρωπος που είχε κάνει λεφτά από τα ορυκτά καύσιμα. Πέρυσι το Δ.Σ. της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μetro απέρριψε την πρότασή του για εξαγορά της αντί 6,5 δισ. δολ.

Δεν πτοήθηκε, και αντί να επιτεθεί στα μέλη του Δ.Σ., αύξησε την προσφορά για μερίδιο 29,9%, ζητώντας θέση στο Δ.Σ. και λέγοντας πως θα συνεισφέρει με ιδέες για την κερδοφορία της εταιρείας. Πάντως, οι αντίπαλοί του διατείνονται πως όσο κι αν δείχνει υπομονετικός, κομψός στις εκφράσεις και την όψη και σχετικά φιλικός, δεν παύει να είναι «καρχαρίας». Ξεκίνησε με 900 δολάρια μισθό ως δικηγόρος, το 2009 συγκρότησε τη δική του επενδυτική εταιρεία ΕΡΗ και στοιχημάτισε στον κλάδο της ενέργειας, που τότε δεχόταν πλήγμα από την κρίση και την πολιτική στροφή στις ΑΠΕ. Απέκτησε συμμετοχές σε αγωγούς φυσικού αερίου και σταθμούς παραγωγής με λιγνίτη, κάτι που του απέφερε κέρδη, ενώ επεκτάθηκε και στην πράσινη ενέργεια, τα ακίνητα και τις προμηθευτικές αλυσίδες. Σήμερα, τέλος, διατηρεί μερίδια σε 70 εταιρείες σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, με περιουσιακά στοιχεία 13,3 δισ. ευρώ.