Ορατό το ενδεχόμενο βαθιάς ύφεσης 11% φέτος στη Γαλλία

Ορατό το ενδεχόμενο βαθιάς ύφεσης 11% φέτος στη Γαλλία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με βαθύτατη ύφεση 11% βρίσκεται η οικονομία της Γαλλίας και η κυβέρνηση Μακρόν δρομολογεί πρόγραμμα φοροαπαλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να την αντιμετωπίσει. Η δυσοίωνη πρόβλεψη αφορά μια πολύ βαθύτερη ύφεση από εκείνη που υπολογίζουν οι άλλες δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης για το τρέχον έτος. Η Γερμανία προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 6,3% και η Ιταλία κατά 8%. Οσον αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τείνει να υλοποιηθεί το πλέον απαισιόδοξο σενάριο της τράπεζας για ύφεση από 8% έως 12%.

Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RTL, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ τόνισε πως η ύφεση θα είναι τελικά πολύ βαθύτερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η αρχική εκτίμηση της γαλλικής κυβέρνησης ήταν για μείωση του γαλλικού ΑΕΠ μόνο κατά 8%. «Από οικονομικής και κοινωνικής απόψεως, οι χειρότερες ημέρες είναι μπροστά μας», αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο Γάλλος υπουργός και παράλληλα τόνισε ότι «το πλήγμα από την κρίση υπήρξε εξαιρετικά επιθετικό στη Γαλλία». Ο κ. Λε Μερ υποσχέθηκε πως τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει νέα δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας, που θα προβλέπει φοροαπαλλαγές για τις γαλλικές επιχειρήσεις ανάλογα με την παραγωγή τους. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, η ιδέα αυτή εξεταζόταν προτού εκδηλωθεί η πανδημία.

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με τον κ. Λε Μερ, η Γαλλία πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχει στήριξη προς την οικονομία, να προωθήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις επιχειρήσεις αλλά και να αποφύγει κάθε αύξηση φόρου που θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη. «Η οικονομία σχεδόν ανεστάλη πλήρως επί τρεις μήνες και αυτό θα το πληρώσουμε με το κόστος που θα έχει στην ανάπτυξη», σημείωσε και πρόσθεσε πως η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σε αυτή τη στρατηγική που έχει επιλέξει, «να μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών αλλά και να δίνει ταυτοχρόνως στις επιχειρήσεις τα περιθώρια για να υιοθετήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες και τη ρομποτική και να επιδείξουν καινοτομία».

Την ίδια στιγμή, πάντως, μαίνεται στη Γαλλία η δημόσια αντιπαράθεση γύρω από το πώς θα καλύψει η κυβέρνηση Μακρόν το δυσθεώρητο κόστος που έχουν όσα μέτρα έλαβε για να προστατεύσει τους εργαζομένους και να αποφύγει τις απολύσεις όταν ανεστάλη η οικονομική δραστηριότητα για να αναχαιτισθεί η μετάδοση του κορωνοϊού. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, οι εκτεταμένες δαπάνες που αποφάσισε η κυβέρνηση Μακρόν έχουν ήδη εξωθήσει ανοδικά το κόστος δανεισμού της Γαλλίας. Εντείνεται, έτσι, ο προβληματισμός γύρω από το ποιος θα πληρώσει αυτή τη φορά τον λογαριασμό. Ομως, ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει κάθε σκέψη για αύξηση των φόρων. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες, «ασφαλώς το χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί, αλλά όχι μέσα από την αύξηση των φόρων, θα αποπληρωθεί μέσα από την επιτάχυνση της ανάπτυξης». Ο κ. Λε Μερ δεσμεύθηκε πως η λειτουργία του λεγόμενου Ταμείου Αλληλεγγύης θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να βοηθήσει όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο, όπως, για παράδειγμα, τα εστιατόρια που πρέπει να πληρώσουν ενοίκιο. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν θα αποσύρει παρά μόνο σταδιακά και προσεκτικά το πρόγραμμα κάλυψης μέρους των αποδοχών των εργαζομένων που έθεσε σε εφαρμογή για να αποτρέψει την απώλεια θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή