ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ της ταχύτερης εξόφλησης του χρέους από το σχέδιο ανάκαμψης ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Υπέρ της ταχύτερης εξόφλησης του χρέους από το σχέδιο ανάκαμψης ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, τάσσεται υπέρ της ταχύτερης εξόφλησης του χρέους, το οποίο θα αντληθεί προκειμένου να υλοποιηθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. «Πάντα υποστηρίζω εσωτερικά: όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», είπε συγκεκριμένα σε συνέντευξή στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να συγκεντρώσει συνολικά 750 δισεκατομμύρια ευρώ από τις κεφαλαιαγορές για το σχέδιο ανάκαμψης και να εξοφλήσει τα χρέη από το 2028.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, ο  σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς είχε επίσης ζητήσει πρόσφατα να ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών από την επόμενη πολυετή οικονομική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021 έως 2027).

«Το βλέπω όπως η Γερμανία», είπε στην συνέντευξή του στην Handelsblatt ο Χαν. «Ωστόσο, για την αποπληρωμή του χρέους, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται νέες πηγές εσόδων. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις επωφελούνται από την κοινή αγορά περισσότερο από τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν εξάγουν καθόλου. Είναι, επομένως, μια πράξη δικαιοσύνης εάν οι μεγάλες εταιρείες καταβάλουν μια μικρή εισφορά», πρότεινε ο Χαν.

Οι επικεφαλής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Παρασκευή το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, για το οποίο πρέπει να ληφθεί απόφαση το αργότερο στα τέλη Ιουλίου.

Πηγή: Handelsblatt, ΑΠΕ-ΜΠΕ