Τρεις βρετανικές αεροπορικές προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη

Τρεις βρετανικές αεροπορικές προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές της Βρετανίας, προκειμένου να επανεξεταστεί όσο το δυνατόν συντομότερα το μέτρο δεκατετραήμερης καραντίνας που επιβάλλεται στην πλειονότητα των ταξιδιωτών από το εξωτερικό. H British Airways, η Ryanair και η easyJet υποστηρίζουν πως το εν λόγω μέτρο πρόκειται να καταστρέψει τον βρετανικό τουριστικό κλάδο, να επιβαρύνει ολόκληρη την οικονομία της χώρας και να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο τομέα της αεροπλοΐας.

Οι τρεις αερομεταφορείς ισχυρίζονται πως το μέτρο δεκατετραήμερης αποστασιοποίησης για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό είναι αυστηρότερο από αυτό που επιβάλλεται στους φορείς του κορωνοϊού. Το μέτρο επιβλήθηκε αυτή την εβδομάδα και εξαιρεί περίπου 40 κατηγορίες ταξιδιωτών, κατά κύριο λόγο όσους μετακινούνται προς τη Βρετανία για επαγγελματικούς σκοπούς. Αντιθέτως, η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει επτά ημέρες καραντίνας για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Επίσης, οι τρεις αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν στην καταγγελία τους προς το ανώτατο βρετανικό δικαστήριο πως τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση και ελλείψει επιστημονικών δεδομένων. H British Airways, η Ryanair και η easyJet προτείνουν την εξαίρεση των επιβατών που ταξιδεύουν συχνά από Γαλλία και Γερμανία και τη σύναψη ειδικών συμφωνιών με χώρες που έχουν λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχέση με τη Βρετανία. Η μητρική της British Airways, η IAG, προσέγγισε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, απαιτώντας επανεξέταση του μέτρου.

Ο Γουίλι Γουόλς, επικεφαλής της μητρικής της British Airways, δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες πως οι βρετανικοί κανόνες είναι «παράλογοι και δυσανάλογοι». O διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι έχει χαρακτηρίσει τα μέτρα «ανοησίες». H ένωση αερομεταφορών της Βρετανίας υποστήριξε πως το εν λόγω περιοριστικό μέτρο «στην πραγματικότητα θα σκοτώσει τις αερομεταφορές». Αντιθέτως, η βρετανική κυβέρνηση έχει απαντήσει πως το μέτρο είναι ανάλογο της κατάστασης, ενώ έχει τονίσει πως θα διαρκέσει μόνο για λίγο καιρό.

Το μέτρο της βρετανικής κυβέρνησης ενδέχεται να καταστρέψει τα σχέδια της British Airways για την επιστροφή του 40% των πτήσεών της από την αρχή του Ιουλίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, στην περίπτωση που το ανώτατο βρετανικό δικαστήριο απορρίψει το αίτημα για επανεξέταση των μέτρων, η British Airways θα συνεχίσει κατά πάσα πιθανότητα να χάνει 25 εκατ. δολάρια για κάθε ημέρα αδράνειας. Η easyJet και η Ryanair σκοπεύουν να ξεκινήσουν ένα μέρος των προγραμματισμένων πτήσεών τους από τις 15 Ιουνίου και από την πρώτη Ιουλίου αντίστοιχα.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου των αερομεταφορών έχουν δεχθεί ισχυρότατα πλήγματα από τον κορωνοϊό και έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ενδεικτικά, η British Airways σε πρόσφατη ανακοίνωση δήλωσε πως θα μειώσει το προσωπικό της κατά 12.000 εργαζομένους, ενώ απασχολεί συνολικά 45.000 υπαλλήλους. Μεταξύ των πιθανών περικοπών συμπεριλαμβάνονται και 1.000 θέσεις πιλότων. Η Ryanair πρόκειται να καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας ή άλλως το 15% του εργατικού της δυναμικού. Μάλιστα, ο O’ Λίρι άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «το απολύτως ελάχιστο που χρειαζόμαστε, ώστε να επιβιώσουμε μόνον τους επόμενους δώδεκα μήνες». Αντίστοιχα η easyJet έχει ήδη ανακοινώσει την απόλυση 4.500 εργαζομένων, που αντιστοιχεί στο 30% του εργατικού της δυναμικού.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η ζημία για τους αερομεταφορείς θα ανέλθει στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Η ίδια εκτιμά πως το 2021 η ζημία από τον κορωνοϊό θα φτάσει σχεδόν τα 16 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή