Ωθηση στις αγορές από τα «πακέτα» στήριξης

Ωθηση στις αγορές από τα «πακέτα» στήριξης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα έντονης ευφορίας επικράτησε χθες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπου οι δείκτες σημείωσαν άνοδο πέραν του 2% και του 3% σε ορισμένες περιπτώσεις, διότι οι επενδυτές ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον χάρις στα προγράμματα οικονομικής στήριξης. Αυτό τους παρακίνησε να εκδηλώσουν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές τόσο στη Γηραιά Ηπειρο όσο και στην αμερικανική αγορά και αντιστάθμισε τις ειδήσεις για αύξηση κρουσμάτων στις ΗΠΑ και στο Πεκίνο. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε, χθες, με άνοδο 2,9%, ανακτώντας ώς ένα βαθμό το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού  πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones και ο S&P σημείωναν κέρδη  2,17% και 2,02% αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο Κογκρέσο, είπε ότι ίσως η αμερικανική οικονομία να άφησε τα χειρότερα πίσω της.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 2,94%, στο Παρίσι ο CAC 40 με 2,84%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με 3,39%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με 3,46%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 3,25%. «Σήμερα επικρατεί η αντίληψη ότι εάν σημειωθεί μία κάμψη στις τιμές των μετοχών, είναι ευκαιρία να αναλάβουμε το ρίσκο με χαμηλότερο τίμημα», παρατηρεί ο Αντρια Σισιόνι, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής στην TS Lombard του Λονδίνου. Από τον Μάρτιο, οπότε και το ξέσπασμα της πανδημίας «βύθισε» τους χρηματιστηριακούς δείκτες, οι επιθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών για να στηρίξουν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους έχουν συμβάλει στο να περιορίσουν αυτοί τις ζημίες τους. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ειδικότερα, τελεί σε επίπεδα μόλις 17% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Φεβρουαρίου, όταν σημείωνε ρεκόρ. Χθες η Fed ξεκίνησε την αγορά εταιρικών ομολόγων διαμέσου της δευτερογενούς αγοράς  για τόνωση της ρευστότητας. Ενισχυτικά προς το θετικό κλίμα στις αγορές λειτούργησε και δημοσίευμα σχετικό με νέα δέσμη μέτρων 1 τρισ. δολ. για έργα υποδομών στις ΗΠΑ. Τέλος το αργό N. Υόρκης υπερσκέλισε τα 38 δολάρια το βαρέλι λόγω ενδείξεων για αναβάθμιση της ζήτησης, ενώ το ευρώ υποχώρησε 0,6% προς το δολάριο στο 1,1257 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή