ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Διακυμάνσεις και μικρότερα κέρδη κατέγραψαν χθες τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, καθώς εξανεμίστηκαν οι προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας. Κι αυτό, διότι αναζωπυρώθηκε η ανησυχία για το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας κατά κύριο λόγο στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ενώ προστέθηκε η νέα ανησυχία για τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία με εμπλοκή της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις εξώθησαν πάλι τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια του δολαρίου και των κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, αλλά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στην πλειονότητά τους με μικρά κέρδη.

Οπως επισήμανε ο Μάικλ Αρόουν, αναλυτής στη State Street Global Advisors, μετά την άνοδο που σημείωσαν οι αγορές επί 50 ημέρες από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου, είναι αναμενόμενο να ακολουθήσει μια περίοδος αρκετών μηνών που τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν εξίσου καλά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,67% και με αντίστοιχα ελαφρά κέρδη οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με οριακή άνοδο 0,17%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,54% και ο CAC 40 του Παρισιού με άνοδο 0,88%.

Σε ό,τι αφορά τη Wall Street, αργά το βράδυ ο δείκτης S&P 500 σημείωνε μικρά κέρδη με άνοδο 0,21%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones κινείτο οριακά σε αρνητικό πρόσημο. Υποχώρησαν, άλλωστε, εκ νέου οι τιμές του πετρελαίου, καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν αυξημένα τα στρατηγικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν γύρω στα 38,15 δολάρια το βαρέλι υποχωρώντας κατά 0,60% και το Brent βρισκόταν στα 40,81 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας υποχώρηση κατά 0,46%. Είχε προηγηθεί την Τρίτη άνοδος των τιμών του «μαύρου χρυσού» κατά 3% όταν η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση το επόμενο έτος.