Σε απολύσεις 35.000 εργαζομένων προχωρεί η HSBC

Σε απολύσεις 35.000 εργαζομένων προχωρεί η HSBC

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τη συγκράτηση του κορωνοϊού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος HSBC, ο μεγαλύτερος στο Ηνωμένο Βασίλειο, επαναφέρει το θέμα των μαζικών περικοπών στις θέσεις εργασίας – και γίνεται ο τελευταίος στον κλάδο, που προχωρεί σε δραστικά μέτρα μείωσης δαπανών μετά την Deutsche Bank στη Γερμανία, την Credit Suisse στην Ελβετία και την UniCredit στην Ιταλία. Σύμφωνα με αναφορά, η οποία περιήλθε σε γνώση του ειδησεογραφικού δικτύου BBC και επιβεβαιώθηκε από τη βρετανική τράπεζα, ο διευθύνων σύμβουλός της Νόελ Κουίν ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται να μειώσει το προσωπικό έως και κατά 35.000 επί συνόλου 235.000 εργαζομένων παγκοσμίως. Το εν λόγω σχέδιο είχε αρχικά ανακοινωθεί τον μήνα Φεβρουάριο, αλλά ανεβλήθη εξαιτίας του κορωνοϊού και της ανάγκης να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στην αντίξοη αυτή κατάσταση, όπως είχε ανακοινώσει η HSBC.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η μείωση των εξόδων αποτελεί βασικό ζητούμενο των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν πτώση εσόδων λόγω των χαμηλότατων ή αρνητικών επιτοκίων και των απρόβλεπτων αλλαγών στην αγορά τους.

Ειδικότερα, η HSBC ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να μετακινήσει εσωτερικά εργαζομένους των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν, αλλά δεν απέκλεισε και τις απολύσεις. O όμιλος προσδοκά με τις περικοπές να εξοικονομήσει έως το 2022 περί τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενδεχομένως, να προκύψει πλεονασματικό προσωπικό με τη συγχώνευση υποστηρικτικών θέσεων στον κλάδο της εξυπηρέτησης πελατών λιανικής και στον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής, ενώ θα γίνει από την HSBC και επανεξέταση των λιγότερο κερδοφόρων δραστηριοτήτων της. Οπως υπενθυμίζει το BBC, την περίοδο της ακμής της απασχολούσε περισσότερα από 300.000 άτομα, αλλά, αφ’ ης στιγμής ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, πούλησε δραστηριότητές της και αποχώρησε από αγορές όπως εκείνη της Βραζιλίας το 2016.

Τέλος, αναφορικά με άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά, τα οποία επανέφεραν τις περικοπές μετά την άρση της καραντίνας, η Deutsche Bank ήταν η πρώτη. Τον Μάιο ανακοίνωσε τη δέσμευσή της τα επόμενα δυόμισι χρόνια να μειώσει κατά 12.000 άτομα το προσωπικό της, ενώ η Credit Suisse δήλωσε πως μετά την πανδημία θα χρειάζεται λιγότερους εργαζομένους. Η UniCredit προχώρησε με περικοπές και μεσούσης της κρίσης. Τον Απρίλιο ήρθε σε συμφωνία με τα συνδικάτα για 5.200 περικοπές έως το 2023, ήτοι λιγότερες από τις αρχικές, ενώ θα προσλάβει και 2.600 νεαρούς εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή