ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρλ Μισέλ: Περνάμε σε νέα φάση, «αυτή της διαπραγμάτευσης»

Σαρλ Μισέλ: Περνάμε σε νέα φάση, «αυτή της διαπραγμάτευσης»

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι δεσμεύεται «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις», ενώ ανέφερε ότι η επόμενη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27. Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, 500 από τα οποία θα διανεμηθούν υπό την μορφή επιχορηγήσεων στις πλέον πληγείσες από την επιδημία του κορωνοϊού χώρες της Ένωσης.  Πιο συγκεκρικέμα, στο επίκεντρο τέθηκε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη μέλη, με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να κρατούν αρνητική στάση.

Βασικό μέλημα είναι να «εστιάσουμε στους τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση», προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ, συμπληρώνοντας ότι «τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε παραγωγικά, σκληρά». Ακόμη, τονίστηκε η δυσκολία και η πολυπλοκότητα του ζητήματος, με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να μιλούν «για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης», τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο». «Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος. Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η επικεφαλής της Κομισιόν ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit. Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά «όχι με κάθε κόστος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ