Κάμψη 25% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2020

Κάμψη 25% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2020

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 25% αναμένεται πως θα υποχωρήσουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη το 2020, καθώς η πανδημία έχει καταφέρει πλήγματα όχι μόνο στα εργοστάσια, αλλά και στα σημεία πώλησης και στους εκθεσιακούς χώρους. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για νέα αυτοκίνητα έχει υποχωρήσει κατακόρυφα από την επέλαση του κορωνοϊού στην αρχή του έτους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να μειωθούν στα 9,6 εκατομμύρια οχήματα το 2020. Αντιθέτως, το 2019, πωλήθηκαν 12,8 εκατομμύρια, κατά τα στοιχεία της ACEA. H Ενωση Κατασκευαστών προέβη χθες στις πρώτες προβλέψεις της από τον Ιανουάριο, πριν δηλαδή από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και την κορύφωση των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA, πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό πωλήσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία επτά χρόνια. Τότε, η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθούσε να εξέλθει της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009. Επιπλέον, τα φετινά στοιχεία αντιπροσωπεύουν την πιο ραγδαία υποχώρηση που έχει καταγραφεί ποτέ στον κλάδο των αυτοκινήτων

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως για παράδειγμα η γερμανική Volkswagen και η ιταλική-αμερικανική Fiat Chrysler Automobiles, προετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Κατά τη μέση εκτίμηση, ο κλάδος των αυτοκινήτων, όπως βέβαια και πολλοί άλλοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, θα δεχθεί τα μεγαλύτερα χτυπήματα από την πανδημία το δεύτερο τρίμηνο. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, η Ford Motor προβλέπει ζημίες ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο.

Εξαιτίας της απρόβλεπτης πορείας του κορωνοϊού, είναι ακόμη αδύνατο να προβλέψει κάποιος το σχήμα της δυνητικής ανάκαμψης. Ο γενικός διευθυντής της ACEA, Ερικ-Μαρκ Χουιτέμα, απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για στήριξη του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Δεδομένης της άνευ προηγουμένου κατάρρευσης των πωλήσεων μέχρι σήμερα, απαιτούνται επειγόντως κίνητρα αγοράς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ζήτηση για νέα αυτοκίνητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουιτέμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA, η αγορά αυτοκινήτων έχει συρρικνωθεί κατά 41,5% μέχρι στιγμής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ενωση Κατασκευαστών προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα ανακάμψουν ελαφρώς τους επόμενους μήνες, όσο δηλαδή χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και επειδή η ζωή επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Αξίζει, βεβαίως, να αναφερθεί ότι μολονότι οι εγγραφές νέων αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη υποχώρησαν κατά 57% τον Μάιο σε ετήσια βάση, εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον Απρίλιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή