Χάκερ στήνουν παγίδες σε χρήστες βιντεοπαιχνιδιών

Χάκερ στήνουν παγίδες σε χρήστες βιντεοπαιχνιδιών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνθηση των διαδικτυακών παιχνιδιών εν μέσω πανδημίας οδήγησε σε ένα νέο κύμα ψηφιακών επιθέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky, οι ανακατευθύνσεις των χρηστών ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε επικίνδυνους και γενικά κακόβουλους ιστότοπους αυξήθηκε κατά 54% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, οι ψηφιακές επιθέσεις στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 4,56% του συνολικού ποσοστού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaspersky, οι ψηφιακοί εγκληματίες δελεάζουν τους χρήστες προσφέροντας συνήθως δωρεάν εκδόσεις ηλεκτρονικών παιχνιδιών ή με σχετικές ενημερώσεις και επεκτάσεις αυτών. Οταν όμως οι χρήστες επιλέγουν να επισκεφθούν τους ιστοτόπους, κατεβάζουν στον υπολογιστή τους μια σειρά προγραμμάτων. Για παράδειγμα, λογισμικά που αποσπούν κωδικούς ή κρυπτονομίσματα από τους υπολογιστές.

Η συχνότερη παγίδα ήταν ειδοποιήσεις σχετικά με το Minecraft, ένα από τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για περισσότερες από 130.000 επιθέσεις μέσω Διαδικτύου. Εκτός αυτού, πολλές ψηφιακές απάτες πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση του λογότυπου ή του ονόματος του Steam, της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας διαδικτυακών παιχνιδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της πανδημίας και μέχρι το τέλος του Μαρτίου, η Steam σημείωνε ρεκόρ στον αριθμό ενεργών χρηστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaspersky, ο αριθμός των αποκλεισμένων ανακατευθύσεων σε ιστοσελίδες που περιείχαν τη λέξη Steam αυξήθηκε κατά 40% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

«Πολλές από αυτές τις επιθέσεις που σχετίζονται με τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι ιδιαιτέρως εξελιγμένες – υπάρχει έντονο το στοιχείο της συνεισφοράς των χρηστών για την επιτυχία τους. Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ότι οι χρήστες είναι ιδιαιτέρως επιρρεπείς στο να πέφτουν θύματα σε επιθέσεις, να επιλέγουν κακόβουλους συνδέσμους όταν πρόκειται για παιχνίδια – είτε ψάχνουν να βρουν πειρατικές εκδόσεις είτε ένα μυστικό κόλπο που θα τους βοηθήσει να κερδίσουν», σχολίασε η Μαρία Ναμενστνίκοβα, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky. Επίσης, ο ειδικός ασφαλείας Γιούρι Ναμένστνικοφ προειδοποίησε για κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρικά δίκτυα και προέτρεψε τους χρήστες να αποφεύγουν την ανάμειξη του προσωπικού τους υπολογιστή με αυτόν που χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στο εταιρικό δίκτυο, όταν εργάζονται από το σπίτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή