Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την αυξημένη ανησυχία που επικράτησε για την πιθανή επέλαση δεύτερου κύματος της πανδημίας. Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε χθες πως θα προσφέρει δάνεια σε ευρώ έναντι εγγυήσεων σε κεντρικές τράπεζες εκτός της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε χθες με κέρδη 0,72%. Μεταξύ 1,6% και 2,4% ήταν η άνοδος που σημείωσαν οι εταιρείες του κλάδου των αυτοκινήτων, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των τραπεζών και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε μια ευχάριστη πρωτοβουλία σήμερα, η οποία εξέπληξε την αγορά και οδήγησε σε κέρδη τις επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», σχολίασε στο Reuters ο Μαρκ Τσάντλερ της Bannockburn Global Forex. Στην κορυφή του πανευρωπαϊκού δείκτη βρέθηκε η γερμανική Lufthansa, καθώς η αξία της μετοχής της ενισχύθηκε κατά 7,1%. Επειτα από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το πακέτο στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και παράλληλα ο μεγαλύτερος μέτοχός της ενέκρινε τη σύναψη της συμφωνίας. Βέβαια, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ δημιούργησε σε κάποιους επενδυτές ανησυχίες για βραδεία ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε επίσης με άνοδο της τάξης του 0,69% χθες λόγω των κερδών που σημείωσαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των αυτοκινήτων, και συγκεκριμένα η Daimler, η Volkswagen και η BMW. Γενικά, το βελτιωμένο καταναλωτικό κλίμα που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία προκάλεσε αισιοδοξία στους επενδυτές, οι οποίοι ελπίζουν πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει από την κρίση του κορωνοϊού χωρίς απρόοπτα.

Βέβαια, τεράστια υποχώρηση σημείωσε η μετοχή της γερμανικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Wirecard, η οποία έπειτα από μια εξαιρετικά επεισοδιακή εβδομάδα κήρυξε πτώχευση λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών της. Συγκεκριμένα, η τιμή της μετοχής υποχώρησε χθες κατά 71,3%. Επίσης, η μετοχή του γερμανικού ομίλου Bayer υποχώρησε κατά 2,9%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες σημείωνε ανοδική πορεία. Η εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει περίπου 10,9 δισ. δολάρια, ώστε να επιλύσει εξωδικαστικά ορισμένες καταγγελίες σχετικά με τις καρκινογόνους ιδιότητες του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή