Φόβοι για δεύτερο κύμα της πανδημίας πιέζουν τις αγορές

Φόβοι για δεύτερο κύμα της πανδημίας πιέζουν τις αγορές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία, αλλά και σε χώρες που είχαν προηγουμένως εμφανίσει καλές επιδόσεις στην ανάσχεση της πανδημίας, όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Στις ΗΠΑ, πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ ανακοίνωσαν καραντίνα 14 ημερών για ταξιδιώτες που προέρχονται από άλλες οκτώ πολιτείες που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα. Ο κυβερνήτης του Τέξας σταμάτησε την επανέξαρξη των λειτουργιών της οικονομίας την Πέμπτη, λόγω μεγάλης αύξησης στα ημερήσια κρούσματα, ενώ έχει ξεκινήσει η επιβολή νέων τοπικών περιοριστικών μέτρων στη Λισσαβώνα, στη δυτική Γερμανία, στην Αυστραλία και στο Πεκίνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Παράλληλα, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση 4,9% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 3,0% πριν από δύο μήνες. Αλλά και τα στοιχεία που δημοσίευσε μέσα στην εβδομάδα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας φανερώνουν το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί η αγορά εργασίας, με την ετήσια μείωση των εργάσιμων ωρών από το κλείσιμο ή την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2020 να αντιστοιχεί σε απώλεια 130 εκατ. θέσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ αναμένεται η πτώση το δεύτερο τρίμηνο του έτους να αντιστοιχεί σε απώλεια 300 εκατ. θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Ταυτόχρονα, η αύξηση των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας βρίσκεται, επίσης, στο επίκεντρο, με τη Γερουσία να ψηφίζει νομοθεσία η οποία σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που στηρίζουν την προσπάθεια της Κίνας να περιορίσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αναρριχήθηκε σε υψηλό εβδομάδας 1,1348 την Τρίτη, μετά τη δημοσίευση καλύτερων των αναμενομένων στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα σε υψηλό 4 μηνών 47,5 τον Ιούνιο (+31,9 μονάδες), σημειώνοντας σημαντική βελτίωση και στον τομέα της μεταποίησης αλλά και στις υπηρεσίες. Θετικά ήταν και τα στοιχεία Ιουνίου για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, ο οποίος αυξήθηκε 4,1 στις -14,7 μονάδες, αλλά και για τον δείκτη Ifo του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, ο οποίος κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία της έρευνας (+6,5 στις 86,2 μονάδες).

Εντούτοις, η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ προς το τέλος της εβδομάδας, λόγω του προβληματισμού των επενδυτών για την αύξηση των κρουσμάτων, περιόρισε τα κέρδη για το ευρώ, το οποίο διαπραγματευόταν στην περιοχή του 1,1220 νωρίς στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή με κέρδη 0,4% σε εβδομαδιαία βάση. 

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή