Ενισχύθηκαν στα 16,9 δισ. δολ. οι επενδύσεις κρατικών ταμείων το α΄ εξάμηνο

Ενισχύθηκαν στα 16,9 δισ. δολ. οι επενδύσεις κρατικών ταμείων το α΄ εξάμηνο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία ανέκοψε αιφνιδίως τις επιχειρηματικές συμφωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η αβεβαιότητα αποθάρρυνε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι προτίμησαν να αναστείλουν τις επενδύσεις τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η αβεβαιότητα όμως δεν κατάφερε να σταματήσει τη δραστηριότητα των κρατικών επενδυτικών ταμείων, τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους συμμετείχαν σε επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 16,9 δισ. δολαρίων, περισσότερο δηλαδή από τη συμμετοχή τους σε συμφωνίες 15,6 δισ. δολαρίων ολόκληρο το 2019.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Διεθνούς Φόρουμ των Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (IFSWF), η υψηλή αξία ορισμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση των φθηνών δανείων ενθάρρυναν τα κρατικά επενδυτικά ταμεία να προβούν σε επενδύσεις. Η τάση αυτή είχε ήδη ξεκινήσει από το 2017, όταν πολλές εταιρείες, ιδίως του ιατροφαρμακευτικού κλάδου και της τεχνολογίας, αναζητούσαν χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα τα κεφάλαια των κρατικών επενδυτικών ταμείων ενισχύονταν.

Εν μέσω της πανδημίας, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία στόχευσαν ιδίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις και κατά κύριο λόγο στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς αναμένουν ότι οι αποδόσεις των επενδύσεών τους θα είναι υψηλές. «Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία είναι προσηλωμένα στις αναδυόμενες βιομηχανίες και μπορούν να επενδύσουν από νωρίς για το μέλλον», σχολίασε στο Reuters o Γουίλ Τζάκσον-Μουρ της PwC. «Περίμεναν εδώ και καιρό να αυξήσουν τις επενδύσεις τους (σε επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις ή venture capital), αλλά πολλές φορές η πρόσβαση σε αυτά ήταν δύσκολη, καθώς όλοι ήθελαν να συμμετάσχουν στις αποδοτικότερες επενδύσεις», τόνισε ο ίδιος. Το επενδυτικό ταμείο Mubadala, που εδρεύει στο Αμπου Ντάμπι, συμμετείχε στην επένδυση συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων στην εταιρεία αυτόνομων οχημάτων Waymo. Η αμερικανική Waymo ανήκει στον όμιλο του τεχνολογικού κολοσσού Alphabet μαζί με Google. Σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες του πρώτου εξαμήνου του 2020. Στην επένδυση, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο, συμμετείχαν, εκτός του Mubadala, και το συνταξιοδοτικό ταμείο Canada Pension Plan Investment Board, η Magna International και το Andreessen Horowitz.

Σε μία ακόμα μεγάλη επένδυση, ύψους 3 δισ. δολαρίων, συμμετείχε το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης Temasek Holdings. Το Temasek, μαζί με μία θυγατρική της τεχνολογικής Tencent και αρκετούς ακόμα επενδυτές, διοχέτευσαν 3 δισ. δολάρια στην Kuaishou, την κινεζική εταιρεία βίντεο συνεχούς ροής (streaming).

Επίσης, το ιαπωνικό επενδυτικό ταμείο Cool Japan Fund συμμετείχε μαζί με την Alphabet, τη Facebook και την Tencent σε επιχειρηματική συμφωνία 3 δισ. δολαρίων με την Gojek της Ινδονησίας. Πρόκειται για εταιρεία πληρωμών και διαμοιρασμού διαδρομών (ride – hailing).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές από τις επιχειρηματικές συμφωνίες των κρατικών επενδυτικών ταμείων είχαν ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί πριν από την επέλαση της πανδημίας. Δεδομένης της μείωσης της χρηματιστηριακής αξίας πολλών εταιρειών και της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας, πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ότι οι επενδύσεις των κρατικών επενδυτικών ταμείων θα συρρικνωθούν.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του έτους συγκεντρώθηκαν περίπου 130 δισ. δολάρια σε venture capital, ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν συγκεντρωθεί κεφάλαια ύψους 270,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook.

Η KPMG εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τα venture capital, ωστόσο προβλέπει πως θα υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τις εταιρείες βιοτεχνολογίας και του ιατροφαρμακευτικού κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή