Στην «εντατική» η διεθνής αγορά εργασίας λόγω πανδημίας

Στην «εντατική» η διεθνής αγορά εργασίας λόγω πανδημίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Κατά 14% πρόκειται να μειωθούν τα ωράρια εργασίας παγκοσμίως το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους ωραρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). 

 
Η πανδημία πρόκειται να καταφέρει ισχυρά πλήγματα ιδίως στην αγορά εργασίας της Βορείου και της Νοτίου Αμερικής, όπου προβλέπεται πως τα ωράρια θα μειωθούν κατά 18,3%, που ισοδυναμεί με 70 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. 
 
Η ILO παρουσίασε τρία διαφορετικά σενάρια σχετικά με την πιθανή ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς εργασίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Κατά το μετριοπαθές σενάριο, θα υπάρξει ήπια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ανά τον κόσμο και επιστροφή στον εργασιακό χώρο. Επίσης, θα ανακάμψουν ελαφρώς η κατανάλωση και οι επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, κατά το μετριοπαθές σενάριο τα ωράρια θα μειωθούν κατά 4,9% παγκοσμίως σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 140 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους ωραρίου.
 
Κατά το πιο αισιόδοξο σενάριο, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους πολύ γρήγορα, ενισχύοντας σημαντικά τη ζήτηση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων. Στην περίπτωση αυτή, τα ωράρια θα μειωθούν το δεύτερο εξάμηνο κατά 1,2%, που ισοδυναμεί με απώλεια 34 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

 
Στην έκθεση της ILO επισημαίνεται πως η πανδημία θα επιβαρύνει δυσανάλογα τις γυναίκες που εργάζονται. Ενδεικτικά, στους τέσσερις κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία απασχολούνται 510 εκατομμύρια εργαζόμενες, δηλαδή το 40% των γυναικών που εργάζονται παγκοσμίως. Επίσης, στην έκθεση σημειώνεται πως στις οικιακές εργασίες, στις υπηρεσίες υγείας και στις κοινωνικές υπηρεσίες απασχολούνται κατά κύριο λόγο γυναίκες. Συνεπώς, έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον κορωνοϊό και κινδυνεύουν να έχουν απώλειες εισοδήματος. Η ILO προειδοποιεί πως η πανδημία ενδέχεται να ανατρέψει εν μέρει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη μισθολογική ισότητα των φύλων.

 
«Οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα θα έχουν επιπτώσεις στα επόμενα χρόνια και μετά το 2030», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γκάι Ράιντερ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αναγνωρίζοντας ότι σε ολόκληρο τον κόσμο οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, ο Ράιντερ πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας εάν θέλουμε να εξέλθουμε από την κρίση σε καλύτερη κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή