Η τραπεζική εξαγορά της δεκαετίας στην Ιταλία

Η τραπεζική εξαγορά της δεκαετίας στην Ιταλία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάρτιο, στην αρχή της καραντίνας, πολλά τραπεζικά στελέχη εγκατέλειπαν το Μιλάνο, το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Ιταλίας, για τα εξοχικά τους στο βουνό ή δίπλα στις λίμνες. Τότε, ο Βίκτορ Μασία, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας UBI Banca, προτίμησε να νοικιάσει ένα διαμέρισμα και να πηγαίνει με τα πόδια στη δουλειά. Ο κ. Μασία εργαζόταν συνεχώς στα κεντρικά της UBI στο Μιλάνο, προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να κρατήσει όρθια την τράπεζα, διαρκούσης της πανδημίας που κατέστρεψε ζωτικής σημασίας περιοχές του βιομηχανικού βορρά της Ιταλίας. Επιπλέον, ήθελε να ασχοληθεί και με την πρόταση εξαγοράς της UBI Banca από την Intesa Sanpaolo, με στόχο να απαλλαγεί από αυτήν. Η Intesa Sanpaolo την είχε υποβάλει ελάχιστες ημέρες προ της εμφάνισης της πανδημίας, επιδιώκοντας μία επιχειρηματική συμφωνία, η οποία και θα επιτάχυνε τη συσπείρωση δυνάμεων στον κλάδο.

Τη συσπείρωση αυτή ζητεί επιμόνως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εάν υλοποιείτο μία τέτοια εξαγορά, τότε θα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη στον κλάδο για τη Γηραιά Ηπειρο τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Το φινάλε, πάντως, δεν θα αργήσει, διότι η προσφορά θα είναι ανοιχτή στους μετόχους της UBI Banca από τις 6 έως και τις 28 Ιουλίου. Τουλάχιστον το 50% εξ αυτών συν μία μετοχή θα πρέπει να την αποδεχθούν, ώστε να θεωρηθεί η προσφορά έγκυρη, όπως απεφάνθη η ΕΚΤ.

Ωστόσο, ενώ οι αγορές έχουν λάβει υπ’ όψιν το ενδεχόμενο να αποφασισθεί η εξαγορά της UBI, ο επικεφαλής της αντιτίθεται σθεναρά και βασίζεται στους μικροεπενδυτές. Μάλιστα, ο Βίκτορ Μασία προτιμά να είναι η UBI εκείνη η οποία θα υποκινεί την οποιαδήποτε σύναψη συμφωνίας. Η εν λόγω τράπεζα συγκροτήθηκε από συγχώνευση τοπικών τραπεζών το 2007, ενώ έχουν προηγηθεί αναποτελεσματικές απόπειρες τα τελευταία χρόνια να γίνει συγχώνευση με ανταγωνίστριες, όπως οι Banco BPM και Monte dei Paschi.

Μάλιστα, λίγες εβδομάδες πριν εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της Intesa Sanpaolo, ο κ. Μασία είχε προσεγγίσει τη μικρότερη τράπεζα BPER Banca, αλλά η προσπάθειά του δεν ευοδώθηκε.

Αφ’ ης στιγμής ο Κάρλο Μεσσίνα, διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo, τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Βίκτορ Μασία συνεργάστηκε με τις Credit Suisse και Goldman Sachs για την εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου με τη στήριξη τοπικών μετόχων. Αξίζει να αναφερθεί πως οι εν λόγω μέτοχοι δεν είναι άλλοι από μικροεπιχειρηματίες και πελάτες της UBI Banca, oι οποίοι πιστεύουν ότι η προσφορά της Intesa συνιστά υποτίμησή της ως προς την πραγματική της αξία.

Ο επιχειρηματίας και επενδυτής της UBI Ντομένικο Μποσατέλι, ιδιοκτήτης της εταιρείας ηλεκτρικών εξαρτημάτων Gewiss με έδρα το Μπέργκαμο, έχει δηλώσει ότι, αν και η πρόταση της Intesa σαφώς και έχει λόγο ύπαρξης για την ίδια, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της, δεν λειτουργεί ανάλογα για την UBI. Εάν πραγματοποιηθεί, όπως διευκρινίζει, «η αποστολή της θα χαθεί».

Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν στην κατοχή τους ποσοστό από 40% έως 50% στην UBI Banca και αυτοί αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να ταχθούν υπέρ της εξαγοράς, κυρίως προσβλέποντας σε υψηλότερα μερίσματα.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι οι μικρομέτοχοι της UBI Banca, που αντιστοιχούν στο 15%-20% του μετοχικού της κεφαλαίου, ίσως σκεφθούν να διακρατήσουν ό,τι έχει φθάσει στα χέρια τους από γενιά σε γενιά. Αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει λογική στην απόρριψη της συμφωνίας της Intesa, η οποία έδινε προσαύξηση στη μετοχή της UBI σε ποσοστό 24%. Τέλος, οι τοπικές δυναστείες, όπως της οικογένειας των  Μπομπασέι, που ελέγχει την εταιρεία κατασκευής φρένων Brembo, ή των Μπερέτα με την ομώνυμη οπλοβιομηχανία, αμφότερες μέτοχοι της UBI, χαρακτηρίζουν μη αποδεκτή την προσέγγιση της Intesa.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή