Τα περισσότερα στοιχεία από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως συνεχίζουν να αιφνιδιάζουν θετικά τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε «στον πυθμένα» της τρέχουσας κυκλικής διακύμανσης τον Απρίλιο και η ανάκαμψη που ξεκίνησε το Μάιο συνεχίστηκε και τον Ιούνιο.
Χαρακτηριστικά, οι θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,8 εκατ. τον Ιούνιο μετά άνοδο 2,7 εκατ. τον Μάιο, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί για δεύτερο συνεχή μήνα στο 11,1% από 13,3% τον Μάιο και το ιστορικά υψηλό 14,7% τον Απρίλιο. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης τις τελευταίες ημέρες θετικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας και την καταναλωτική δαπάνη. Οι προγραμματισμένες πωλήσεις κατοικιών (με βάση τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν ένα μήνα νωρίτερα) αυξήθηκαν 44,3% μηνιαίως τον Ιούνιο, αύξηση περίπου τριπλάσια από την αναμενόμενη, ενώ η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε τον Μάιο με ιστορικά υψηλό ρυθμό 8,2% μηνιαίως έπειτα από πτώση 6,6% και 12,6% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι τον ίδιο μήνα το προσωπικό εισόδημα υποχώρησε 4,2% μηνιαίως, καθώς πολλοί Αμερικανοί πολίτες επωφελούνται από επιδόματα που αποτελούν μέρος των πακέτων οικονομικής ανακούφισης από τον κορωνοΐό.
Παράλληλα, όμως, με τις ανακοινώσεις των θετικών οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε νέα υψηλά ημερησίως σε διάφορες Πολιτείες της χώρας, έχει δημιουργήσει ανησυχίες για το εάν θα συνεχιστεί η πορεία βελτίωσης της οικονομίας τούς επόμενους μήνες. Ενθαρρυντικά στοιχεία δημοσιεύθηκαν και για την Ευρωζώνη, με τον πρόδρομο δείκτη υπευθύνων προμηθειών για τον μεταποιητικό τομέα (Markit PMI) να αναθεωρείται ανοδικά στο 47,4 τον Ιούνιο (έναντι 43,9 αρχικής εκτίμησης) από 39,3 τον Μάιο, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 50,0 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του τομέα.
Εν μέσω ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα επιδημίας και τον κίνδυνο ανακοπής της ανοδικής πορείας της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, οι κυβερνητικοί τίτλοι των ΗΠΑ (που θεωρούνται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο) αν και έκλεισαν με απώλειες σε εβδομαδιαία βάση την Πέμπτη (οι αγορές των ΗΠΑ ήταν κλειστές την Παρασκευή λόγω αργίας), παρέμειναν σχετικά κοντά στα πρόσφατα υψηλά 1-1,5 μήνα που είδαμε την Τρίτη.
Στις αγορές συναλλάγματος, η βελτιωμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου δεν επηρέασε σημαντικά το δολάριο ΗΠΑ, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να παραμένει στο πρόσφατο διάστημα διαπραγμάτευσης 1,12-1,13 έπειτα από προσωρινή πτώση κοντά στο 1,1180 την Τετάρτη, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.
* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.