Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω του QE

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω του QE

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα εστιάζουν εφεξής οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. Η ίδια σημείωσε πως όλες οι δραστηριότητες της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,8 τρισ. ευρώ, θα κινούνται γύρω από τον άξονα της κλιματικής αλλαγής. «Θέλω να εξετάσω κάθε διαθέσιμη δίοδο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είναι κάτι που υποστηρίζω εντονότατα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ στη βρετανική εφημερίδα.

Εφόσον η ΕΚΤ πράγματι υιοθετήσει πράσινες πολιτικές σε όλες τις λειτουργίες της, θα πρόκειται για την πρώτη κεντρική τράπεζα η οποία θα αξιοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εξάλλου, η τράπεζα έχει δεχθεί έντονες πιέσεις, ώστε να αυξήσει τις αγορές πράσινων ομολόγων και να πουλήσει τα «καφέ» ομόλογα που κατέχει. Πρόκειται για τα ομόλογα των εξαιρετικά ρυπογόνων επιχειρήσεων. Βέβαια, πολλοί επισημαίνουν ότι αυτές οι αποφάσεις ανήκουν στην αρμοδιότητα των πολιτικών και όχι των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πίεση για ενίσχυση των περιβαλλοντικών μέτρων έχουν δεχθεί πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Ενδεικτικά, ο κεντρικός τραπεζίτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι θα λάβει υπόψη του την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Επισήμανε, βέβαια, ότι τα σχετικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού. Αντιθέτως, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν έχει δεσμευτεί αναφορικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Οσον αφορά την ΕΚΤ, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω των δραστηριοτήτων της θα εντάσσεται στη διαδικασία της στρατηγικής αναθεώρησης. Η διαδικασία είχε τεθεί σε εφαρμογή στην αρχή του έτους, διεκόπη εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού και τώρα έχει επανεκκινήσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, απηύθυνε χθες έκκληση προς πολιτικούς και αξιωματούχους σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, η κ. Γκεοργκίεβα ζήτησε από διεθνείς φορείς και κυβερνήσεις να προσαρμόσουν τα πακέτα για την οικονομική αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανάλογα με τις περιβαλλοντικές ανάγκες του πλανήτη. «Κοιτώντας στο μέλλον, τα μέτρα πολιτικής πρέπει να θέτουν ως βάση τη χαμηλή εκπομπή αέριων ρύπων, την αειφόρο ανάκαμψη, η οποία θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα βοηθάει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε η κ. Γκεοργκίεβα στο πλαίσιο συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. «Ανησυχούμε διότι η κρίση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σημαντική εξέλιξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή