Νέος πρόεδρος του Eurogroup εξελέγη ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου

Νέος πρόεδρος του Eurogroup εξελέγη ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup. Στη χθεσινή εκλογική διαδικασία που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, o κ. Ντόναχιου επικράτησε στον δεύτερο γύρο της Ισπανίδας ομολόγου του Νάντια Καλβίνιο. Στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ισπανίδα υπουργός είχε λάβει 9 ψήφους έναντι 7 για τον κ. Ντόναχιου και 3 για τον τρίτο υποψήφιο, τον Πίτερ Γκραμένια του Λουξεμβούργου. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα μέσω διαδικτυακής εφαρμογής και ήταν μυστική. Ο κ. Γκραμένια αποσύρθηκε μετά τον πρώτο γύρο.

Ο 45χρονος κ. Ντόναχιου παρουσίασε τον εαυτό ως έναν έντιμο διαμεσολαβητή μεταξύ των δημοσιονομικά σκληρών του Βορρά και του στρατοπέδου της αλληλεγγύης στον Νότο. Θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 13 Ιουλίου και αναμένεται να προεδρεύσει για πρώτη φορά του Σώματος στις 11 Σεπτεμβρίου. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ψηφοφορία, δήλωσε ότι θα εργαστεί σκληρά με τους ομολόγους του για να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι «υπάρχει η βούληση για να βρεθεί λύση».

Οι επιλογές των «19» κρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι αποκλειστικά, από την πολιτική οικογένεια από την οποία προέρχεται ο κάθε υπουργός. Ο κ. Ντόναχιου ανέμενε τη στήριξη των περισσότερων εκ των επτά υπουργών που ανήκουν στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – με την εξαίρεση της Ελλάδας, που είχε ταχθεί υπέρ της Ισπανίδας υποψηφίας, θέτοντας τη συμμαχία του Νότου πάνω από την πολιτική ιδεολογία. Στήριξη στη Σοσιαλίστρια κ. Καλβίνιο είχαν δηλώσει, πλην της Ελλάδας, οι κεντροαριστεροί υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, ενώ η Μαδρίτη ανέμενε επίσης τη στήριξη του κεντροδεξιού Μπρινό Λε Μερ της Γαλλίας. Η καχυποψία με την οποία αντιμετώπιζε την κ. Καλβίνιο ο ευρωπαϊκός Βορράς φαίνεται ότι της κόστισε. Η Λιθουανία, για παράδειγμα, μία από τις χώρες που κρατούσε κλειστά τα χαρτιά της έως την τελευταία στιγμή, ανήκει (μαζί με την Ιρλανδία και άλλα τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης) στη «Νέα Χανσεατική Λίγκα», την άτυπη ομάδα υπό ολλανδική ηγεσία που μάχεται για τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη. Ο χαρακτηρισμός των κρατών-μελών αυτών προ διετίας από την Ισπανίδα υπουργό ως «μικρές χώρες με μικρό ειδικό βάρος» δεν είχε ξεχαστεί.

Ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης, η νίκη αυτή των πολεμίων του δημοσιονομικού επεκτατισμού και του κοινού ευρωπαϊκού χρέους θα δώσει νέα ορμή στην προσπάθειά τους να πετύχουν μια συμφωνία πιο κοντά στους δικούς τους όρους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ηττήθηκε η υποψήφια την οποία στήριζαν οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι θερινές προβλέψεις της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται φέτος ακόμα πιο βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη (8,7%) και στην Ε.Ε. (8,3%). Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, υπάρχει «ευρεία συναίνεση» μεταξύ των «19», και στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών ευρύτερα, ότι το 2021 η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει επεκτατική.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, το Ecofin σήμερα θα εγκρίνει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Κροατίας στον ERM-2, τον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών που αποτελεί τον προθάλαμο της υιοθέτησης του ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση για τη διεύρυνση της Ευρωζώνης μετά το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή