Πλήγμα για Vodafone και ΒΤ ο αποκλεισμός της Huawei​​​​​​ στη Βρετανία

Πλήγμα για Vodafone και ΒΤ ο αποκλεισμός της Huawei​​​​​​ στη Βρετανία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βρετανικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών προειδοποιούν ότι ο πλήρης αποκλεισμός της Huawei από τη δημιουργία δικτύου πέμπτης γενιάς (5G), προς τον οποίο τείνει η βρετανική κυβέρνηση, θα δημιουργήσει τεράστιες αναταραχές για τους καταναλωτές. Παράλληλα, η Vodafone προειδοποιεί ότι μια τέτοια απόφαση θα εκτοξεύσει το κόστος κατά δισεκατομμύρια λίρες για τη δημιουργία του ταχύτατου δικτύου. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής δικτύων της Vodafone στη Βρετανία, Αντρέα Ντονά, σχολίασε αυτή την εβδομάδα πως η εταιρεία θα πληρώσει δισεκατομμύρια στην περίπτωση που υποχρεωθεί να απεγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει νέο εξοπλισμό αντί της Huawei.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η κυβέρνηση Τζόνσον προετοιμάζεται για πλήρη αποκλεισμό της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών από τη δημιουργία δικτύου πέμπτης γενιάς. Αντιθέτως, τον Ιανουάριο, η βρετανική κυβέρνηση είχε επιτρέψει τη συμμετοχή της κατά 35% στην αγορά 5G. Ο λόγος για την οπισθοχώρηση είναι αφενός η εκτράχυνση των σχέσεων Βρετανίας και Κίνας λόγω του νόμου εθνικής ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ, αφετέρου οι αμερικανικές κυρώσεις προς τη Huawei. Η βρετανική υπηρεσία μυστικών πληροφοριών έκρινε αυτή την εβδομάδα πως η λήξη της συνεργασίας μεταξύ αμερικανικών επιχειρήσεων και της Huawei θα έχει επίπτωση στην ποιότητα του εξοπλισμού που διοχετεύει. Υπάρχουν, βέβαια, και ανησυχίες σχετικά με συνεργασία της Huawei με το Πεκίνο και για κατασκοπεία. Η κινεζική εταιρεία έχει διαψεύσει επανειλημμένως τις κατηγορίες.

Εκτός από το θέμα του κόστους απεγκατάστασης, ο Ντονά επισήμανε πως η αντικατάσταση του εξοπλισμού της Huawei μέχρι την προθεσμία του 2023 σημαίνει για τους καταναλωτές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα χάσουν σήμα για μερικές ημέρες. Η Vodafone, καθώς και η ανταγωνιστική εταιρεία BT, ζητούν από την κυβέρνηση να καθορίσει μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι αναταραχές.

«Πιστεύω πως είναι αδύνατο να φτάσουμε στο μηδέν μέσα σε τρία χρόνια», τόνισε ο επικεφαλής τεχνολογικών υπηρεσιών της BT Χάουαρντ Γουάτσον ενώπιον Βρετανών βουλευτών. «Αυτό κυριολεκτικά θα σημαίνει μπλακ άουτ για πελάτες των δικτύων 4G και 2G, καθώς και για τους χρήστες του 5G σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει τη στάση της απέναντι στη Huawei. «Τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας είναι ένα μεγάλο μέρος της ιδιαίτερης σχέσης μας με τους Βρετανούς. Δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στην τεχνολογική μαριονέτα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να έχει πρόσβαση στα δίκτυα του στενότερου εταίρου μας», τόνισε ο Μπεν Σέις, Αμερικανός γερουσιαστής και μέλος της αρμόδιας επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας.

«Είναι ευκαιρία ζωής για τη Βρετανία να καταστεί ηγετική δύναμη στα δίκτυα 5G», δήλωσε ο Βίκτορ Τζανγκ, επικεφαλής της Huawei στη Βρετανία. «Ωστόσο, οι περιορισμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ηγεσία της Βρετανίας και θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη δημιουργία δικτύου στη χώρα. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι αυτοί οι περιορισμοί ενδέχεται να διευρύνουν τον τεχνολογικό διχασμό», συμπλήρωσε ο Τζανγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή