Την προσοχή των επενδυτών συνεχίζουν να μονοπωλούν τα στοιχεία για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ειδικότερα, πολιτείες στην Αμερική όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα κατέγραψαν νέα ρεκόρ μέσα στην εβδομάδα που διανύσαμε, με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της αμερικανικής κυβέρνησης Αντονι Φάουτσι να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά δεν βγήκαν ποτέ από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι αν και ο κορωνοϊός, από τον οποίο έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 12 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, η εξάπλωσή του επιδεινώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Σε αυτό το περιβάλλον, η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε σε υψηλό 9 ετών στα μέσα της εβδομάδας, ενώ αυξήθηκε η ζήτηση για τα κυβερνητικά ομόλογα, με την απόδοση των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών τίτλων να υποχωρεί σε χαμηλό 2,5 μηνών 0,5690% και -0,492%, αντίστοιχα, στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή.
Στον αντίποδα, η πλειονότητα των οικονομικών στοιχείων συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών ISM για τον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ να αυξάνεται τον Ιούνιο κατά 11,7 στις 57,1 μονάδες –ξεπερνώντας το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ύφεση από την ανάπτυξη– μετά την αύξηση κατά 9,5 στις 52,6 μονάδες που είχε σημειώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα της μεταποίησης.
Αλλά και στην Ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI για τον μήνα Ιούνιο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στις 48,5 μονάδες, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Μάιο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεχίστηκε και τον Ιούνιο.
Οι αντίστοιχοι δείκτες για τον τομέα μεταποίησης αλλά και τον τομέα υπηρεσιών αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στις 47,4 μονάδες και 48,3 μονάδες, αντίστοιχα, με αυτούς των οικονομιών της περιφέρειας να σημειώνουν μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Επιπροσθέτως, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 17,8% σε μηνιαία βάση, αντισταθμίζοντας ένα μεγάλο μέρος της σωρευτικής μείωσης κατά 22,7% που σημειώθηκε τους δύο προηγούμενους μήνες. Στις αγορές συναλλάγματος, τα θετικά στοιχεία για τις χώρες της Ευρωζώνης ευνόησαν αρχικά το κοινό νόμισμα, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να αυξάνεται σε υψηλό ενός μήνα 1,1370 την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει σε χαμηλό 4 ημερών 1,1253 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή λόγω γενικότερης ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά και εξαιτίας των στοιχείων για τις γερμανικές εξαγωγές, που έδειξαν χαμηλότερη της αναμενόμενης μηνιαία αύξηση 9,0% τον Μάιο.
* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.