Ενεργειακή συμμαχία Engie – Air Liquide

Ενεργειακή συμμαχία Engie – Air Liquide

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυνάμεις τους ενώνουν δύο γαλλικοί ενεργειακοί κολοσσοί, η Engie και η Air Liquide, προκειμένου να επισπεύσουν τη μετάβαση της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου, στην περίοδο της καθαρής ενέργειας. Βάσει του προγράμματος «HyGreen Provence», οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να χτίσουν ένα πάρκο φωτοβολταϊκών πάνελ αρκετά μεγάλο, ώστε να ηλεκτροδοτεί 450.000 σπίτια στην περιοχή Προβάνς της Γαλλίας. Με το εν λόγω έργο, ελπίζουν πως θα περισσεύει αρκετή ενέργεια, ώστε να παράγουν παράλληλα υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, ένα μέρος του υδρογόνου θα πωλείται σε διυλιστήρια και επιχειρήσεις χημικών της περιοχής Fos-sur-Mer στη νότια Γαλλία, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αέριων ρύπων.

Στόχος του προγράμματος «HyGreen Provence» είναι να παράγει υδρογόνο σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από οπουδήποτε αλλού στην πλανήτη και να μειώσει τα ρυπογόνα αέρια που εκπέμπουν οι βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής. Μέσω του ηλιακού πάρκου, μέχρι το 2026 οι δύο εταιρείες θα μπορούν να παράγουν περίπου 20.000 τόνους υδρογόνου κάθε χρόνο. Συνολικά, οι βιομηχανίες της Γαλλίας χρησιμοποιούν περίπου 1 εκατομμύριο τόνους υδρογόνου ετησίως, μεγάλο μέρος του οποίου παράγεται με τρόπο επιβαρυντικό για το περιβάλλον. Η παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης, μιας περιβαλλοντικά φιλικής μεθόδου, έχει σχεδόν τριπλάσιο κόστος σε σύγκριση με τη μέθοδο που αξιοποιούν αυτή τη στιγμή οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει στόχο να μειώσει τους ρύπους από την παραγωγή υδρογόνου κατά 20%-30% έως το 2028. Ωστόσο, δεδομένου του αυξημένου κόστους, οι επιχειρήσεις ισχυρίζονται ότι έχουν ανάγκη από γενναιόδωρες επιχορηγήσεις για να να υιοθετήσουν τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης. «Προκειμένου να λειτουργήσει το πρόγραμμα, χρειαζόμαστε τη στήριξη του κράτους και κίνητρα για τις επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούν το πράσινο υδρογόνο (όπως ονομάζεται το υδρογόνο που παράγεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης)», τόνισε η Γκουεναέλ Αβις – Χουέτ, επικεφαλής ΑΠΕ στην Engie. Επίσης, η ίδια επισήμανε πως «οφείλουμε να πολλαπλασιάσουμε τα προγράμματα μεγάλου βεληνεκούς για να μειώσουμε το κόστος».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαβεβαίωσε τις βιομηχανίες υδρογόνου ότι θα διοχετεύσει πακέτα στήριξης, ώστε να ανανεώσει τις οικονομίες που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία. Εξάλλου, μέσω της ενίσχυσης του κλάδου, η Γηραιά Ηπειρος θα μπορέσει να φτάσει λίγο πιο κοντά στον στόχο της για εκμηδενισμό των αέριων ρύπων έως το 2050. Με την επιπλέον ενίσχυση, οι εταιρείες θα έχουν αρκετή ώθηση για να μπορέσουν να παράγουν πράσινο υδρογόνο σε ανταγωνιστικές τιμές μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το 2018, η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για διοχέτευση μόλις 100 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για αγορά αυτοκινήτων που λειτουργούν με υδρογόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες ότι θα ανακοινώσει ακόμη περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της συγκεκριμένης αγοράς.

«Οφείλουμε να χρηματοδοτήσουμε μεγάλα πιλοτικά προγράμματα, για να αναδείξουμε τη βιωσιμότητά τους», δήλωσε ο Πιερ-Ετιέν Φρανκ, επικεφαλής των δραστηριοτήτων υδρογόνου στην Air Liquide. Η εταιρεία προσπαθεί επίσης να διασφαλίσει κρατική στήριξη, ώστε να αναπτύξει μεγάλες μονάδες παραγωγής υδρογόνου και να δημιουργήσει μονάδες υγροποίησης. Με αυτά τα δύο εργαλεία θα μπορούσε να συνεργαστεί όχι μόνο με μικρότερους πελάτες, αλλά και με τις εξαιρετικά ρυπογόνες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες σιδηρουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή