Ε.Ε.: Ανοδος στα χρηματιστήρια μετά τις αναφορές για πρόοδο στην κατασκευή εμβολίου

Ε.Ε.: Ανοδος στα χρηματιστήρια μετά τις αναφορές για πρόοδο στην κατασκευή εμβολίου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, ανακάμπτοντας από τις χθεσινή πτωτική συνεδρίαση, μετά τις αναφορές για πρόοδο στην κατασκευή εμβολίου κατά της COVID-19, αλλά τα κέρδη τους περιορίζονται από τα ανάμεικτα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,9% με τις εταιρείες που είναι ευαίσθητες στην ανάπτυξη της οικονομίας – όπως οι ταξιδιωτικές και αναψυχής, οι μεταλλευτικές και οι βιομηχανικές – να βρίσκονται στην αιχμή της ανόδου. Το κλίμα στην αγορά ενισχύθηκε από μελέτη σε αρχικό στάδιο, η οποία έδειξε ότι το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας, Moderna ήταν ασφαλές και προκάλεσε αντίδραση ανοσίας. «Έχουμε μία αρκετά αισιόδοξη διάθεση στην αγορά λόγω των όχι πολύ κακών ανακοινώσεων για τα εταιρικά κέρδη και της αισιοδοξίας για το εμβόλιο», δήλωσε αναλυτής της UniCredit.

Η μετοχή της σουηδικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Tele2 AB σημείωνε άνοδο 3,7% καθώς η εταιρεία επαναβεβαίωσε τις προοπτικές για την κερδοφορία της φέτος και τα σχέδια για χορήγηση επιπλέον μερίσματος στους μετόχους της. Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο, της Mowi, εκτινάχθηκε 6,4% καθώς όγκος της σοδειάς ξεπέρασε τις προβλέψεις της.

Τα μεγαλύτερα κέρδη από τις εταιρείες του Stoxx 600 είχε η μετοχή της Atlantia, η οποία έκανε άλμα 22,5%, καθώς ο ιταλικός όμιλος υποδομών και η εταιρεία του Autostrade έκαναν νέα προσφορά στην κυβέρνηση για να διευθετήσουν τη μακρόχρονη διαφορά τους. Με βάση την προσφορά αυτή, το ιταλικό κρατικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Cassa Depositi e Prestiti, CDP) θα λάβει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Aurostade και η εταιρεία θα αποσχιστεί και θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Οι επενδυτές έτρεφαν μεγάλες ελπίδες ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που θα στηρίξει της πληγείσες από την πανδημία οικονομίες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσει τη διήμερη συνεδρίασή της, αν και δεν αναμένεται να κάνει σημαντικές ανακοινώσεις αύριο, όταν θα ολοκληρωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή