Πρώτη οικονομία στον κόσμο που ανακάμπτει μετά τον ολέθριο αντίκτυπο της πανδημίας είναι η πρώτη πληγείσα από αυτήν. Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της σημείωσε ανάπτυξη 3,2% σε ετήσια βάση.
Μολονότι το ποσοστό αυτό αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ ωχριά μπροστά στα συνήθη κινεζικά δεδομένα, είναι σημαντικό καθώς έχει προηγηθεί συρρίκνωση κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η χώρα βυθιζόταν στην πανδημία και είχε αναγκαστεί να αναστείλει σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα.
Είναι, άλλωστε, υψηλότερο από τις εκτιμήσεις που μιλούσαν για ανάπτυξη μόλις 2,4%. Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου, πάντως, η κινεζική οικονομία παραμένει κατά 1,6% συρρικνωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Ενδεικτικά στοιχεία της ποιότητας της ανάκαμψης είναι, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους που επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 1,8%, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αύξηση κατά 0,5%. Ομοίως οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 3,1% όλο το πρώτο εξάμηνο.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η Λιου Αϊχουά, εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, τόνισε πως η μετάδοση του κορωνοϊού παγκοσμίως εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην ανάκαμψη. «Είναι δύσκολη η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου», είπε και συμπλήρωσε πως «παραμένει περιορισμένη η εγχώρια ζήτηση».
Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η ανάκαμψη της Κίνας μπορεί εύκολα να χάσει την ορμή της. Ως τώρα έχει βασισθεί σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη του κράτους, ενώ αυτή τη στιγμή οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού. Ορισμένες περιοχές τους καταφεύγουν μάλιστα εκ νέου σε αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας για να ανακόψουν τη μετάδοση. Οπως τονίζει ο Ντιγκ Σουάνγκ, κορυφαίος οικονομολόγος αρμόδιος για θέματα Κίνας και Βόρειας Ασίας στη Standard Chartered, «η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο, κάτι που μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κίνας, και αυτό αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την κινεζική οικονομία».