ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελπίδες για συμβιβαστική λύση από Μέρκελ, Μακρόν – ντερ Λάιεν

Ελπίδες για συμβιβαστική λύση από Μέρκελ, Μακρόν – ντερ Λάιεν

Παράθυρο ελπίδας για επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής αφήνουν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και Γάλλος πρόεδρος, πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες στις 19:00 ώρα Ελλάδος, και στην προσπάθεια να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση και να γεφυρωθεί το χάσμα Βορρά και Νότου σχετικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. 

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. 

Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται «με εν δυνάμει ελπίδες για συμβιβαστική συμφωνία. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, κατά συνέπεια θα παραμείνω επιφυλακτικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Την χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια ώρα, λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθήσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 18.00 (19.00 ώρα Ελλάδος), η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξο για την σημερινό αποτέλεσμα και κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση. 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Διαβάστε σχετικά: Σύνοδος Κορυφής: Νέος γύρος συνομιλιών το απόγευμα – «Αγώνας» για την εξεύρεση λύσης

Είχε προηγηθεί δήλωση του Γάλλου υπ. Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ότι είναι «εφικτή και απαραίτητη μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής», ενώ ο Ολλάνδος  πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, στις 6.30 το πρωί ώρα Βρυξελλών, δήλωσε «Κάναμε κάποια πρόοδο. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί». 

Οι «φειδωλοί 4+1» εξακολουθούν να αντιστέκονται, αλλά οι δύο πλευρές είναι πλέον κοντά και υπάρχει προσδοκία για λύση σήμερα.