Η παγκόσμια ανάκαμψη εξαρτάται από τις ΗΠΑ

Η παγκόσμια ανάκαμψη εξαρτάται από τις ΗΠΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η αμερικανική οικονομία φτερνίζεται, ο κόσμος συναχώνεται. Τι συμβαίνει όταν έχει μολυνθεί βαρύτατα με τον κορωνοϊό; Το 2018, ενώ όδευε στο τέλος της μια δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης, οι ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία με φοροαπαλλαγές και δημόσιες δαπάνες που εισέρρευσαν στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές. Αν, όμως, οι ΗΠΑ συμπαρέσυραν σε άνοδο τον κόσμο προ διετίας, τώρα απειλούν να τον σπρώξουν στην πτώση. Ο λόγος είναι η προβληματική προσέγγιση της χώρας στην πανδημία καθώς τώρα αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο που απειλεί τη βιώσιμη παγκόσμια ανάκαμψη. Αξιωματούχοι από το Μεξικό μέχρι την Ιαπωνία είναι ανήσυχοι.

Οι εξαγωγές στη Γερμανία εμφανίζουν κάμψη και ο Καναδάς γνωρίζει πως κάθε νέο πλήγμα στην ανάπτυξη των ΗΠΑ σίγουρα θα τον επηρεάσει. Στην έκθεσή του για την αμερικανική οικονομία, το ΔΝΤ τονίζει ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο έρχονται μήνες και χρόνια δύσκολα και σίγουρα εμπνέει μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα». Αναφέρει, άλλωστε, ως απειλή για την οικονομική ανάπτυξη τον κίνδυνο «κοινωνικών ταραχών» ως αποτέλεσμα της φτώχειας. Οπως τονίζει, «ο κίνδυνος είναι να χρειαστεί μια μεγάλη μερίδα του αμερικανικού λαού να συμβιβαστεί με ένα πολύ χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και με σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Στην περίπτωση αυτή θα μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση και θα υπονομευθεί μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη». Στην αρχή της πανδημίας χορηγήθηκαν περίπου 3 τρισ. δολάρια για να στηριχθεί η οικονομία και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις όλων εκείνων των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην οικονομική δραστηριότητα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Τώρα η ασθένεια μεταδίδεται ταχύτατα στις ΗΠΑ σημειώνοντας ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας σε λίγο θα λήξουν.

Δεδομένου δε ότι ορισμένες πολιτείες, όπως το Τέξας και η Καλιφόρνια, επαναφέρουν τους περιορισμούς, οι αναλυτές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα ανακοπεί η ανάκαμψη. Για τις άλλες μεγάλες οικονομίες, όλα αυτά στοιχειοθετούν ένα περαιτέρω βάρος στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τον οικονομικό της αντίκτυπο.  

Η αμερικανική οικονομία αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών και η πανδημία έχει πλήξει κυρίως κλάδους όπως τα εστιατόρια. Ομως είναι σαφείς οι δεσμοί της με την παγκόσμια οικονομία. Μια θέση εργασίας που χάνεται συνεπάγεται μείωση των καταναλωτικών δαπανών και με τη σειρά του αυτό σημαίνει λιγότερες εισαγωγές. Επίσης, όταν πλήττονται οι επιχειρήσεις μειώνονται οι επενδύσεις σε εξοπλισμό ή σε προμήθειες που συχνά έχουν παραχθεί αλλού. Και βέβαια οι εισαγωγές των ΗΠΑ μέχρι και τον Μάιο είναι μειωμένες κατά 13%. Και το ΔΝΤ προβλέπει πως η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6,6% όπως και πολλοί αναλυτές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT