Μακροβιότερος από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας

Μακροβιότερος από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τουρισμός αρχίζει να ανακάμπτει, αλλά τα ταξίδια παραμένουν σε επίπεδα κάτω από τα συνήθη και οι θέσεις εργασίας σπανίζουν. Ορισμένα τμήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας που είχαν δεχθεί καίριο πλήγμα από την πανδημία εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή, όμως, άλλοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, που είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν νωρίτερα, τώρα υποχωρούν. Οπως προκύπτει από σχετική έρευνα των Financial Times, που συγκέντρωσαν τα στοιχεία από διαφορετικούς φορείς και εταιρείες δεδομένων, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι μακροβιότερος από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν αναλάβει να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και ορισμένοι τομείς επιστρέφουν στην κανονικότητα. Οι βιομηχανίες των ταξιδιών και του τουρισμού εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης ήδη από τον Ιούλιο, καθώς έχουν ανακληθεί οι περιορισμοί στις περισσότερες χώρες. Η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο παραμένει, πάντως, χαμηλή σε σύγκριση με τα προ κορωνοϊού επίπεδα, με αποτέλεσμα να πλήττονται χώρες εξαρτημένες από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων αεροπλοΐας FlightAware, τα αεροπορικά ταξίδια αυξήθηκαν σημαντικά στις αρχές Ιουλίου, όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί.

Πτήσεις

Στην Ευρώπη, ωστόσο, ο αριθμός των πτήσεων παραμένει σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα από τα προ κορωνοϊού και τα ταξίδια έχουν ανακάμψει λιγότερο σε σύγκριση με την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Η συμβουλευτική STR αναφέρει επίσης ότι αυξάνεται η πληρότητα στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι τουρίστες από τρίτες χώρες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, ορισμένα στοιχεία σχετικά με τον τομέα της ψυχαγωγίας καταδεικνύουν επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Open Table, οι κρατήσεις σε εστιατόρια έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα σε Γερμανία και Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως τα δεδομένα από τις συναλλαγές των γαλλικών τραπεζών φέρουν τις δαπάνες σε εστιατόρια και μπαρ να έχουν επιστρέψει στα περυσινά επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου.

Επίσης, έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα οι μετακινήσεις προς χώρους ψυχαγωγίας σε Δανία και Γερμανία, ενώ στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία αυξάνονται διαρκώς μέσα στον Ιούλιο. Οι κινηματογράφοι ήταν από τους τομείς που άργησαν πολύ να ανοίξουν και παρουσιάζουν ακόμη πολύ υποτονική δραστηριότητα, αλλά σε ορισμένες χώρες αρχίζουν να αυξάνονται τα έσοδα από τις ταινίες πρώτης προβολής.

Βιομηχανία

Οσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο, είναι οι τομείς που μένουν πίσω σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας. Αιτία είναι τα χαμηλά επίπεδα στα οποία παραμένει η ζήτηση εξαιτίας της αβεβαιότητας, αλλά και επειδή ορισμένες περιοχές έχουν και πάλι αναστείλει την οικονομική δραστηριότητα ή δεν έχουν επιστρέψει ποτέ σε αυτή.

Οι χιλιομετρικές αποστάσεις που καλύπτουν τα γερμανικά φορτηγά είναι ένα ακόμη μέγεθος που θεωρούν οι οικονομολόγοι ενδεικτικό των επιπέδων βιομηχανικής παραγωγής στη σημαντικότερη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, αυτές σταθεροποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου σε επίπεδα κάτω από τα φυσιολογικά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο όγκος των μεταφορών φορτίου αυξάνεται ιδιαιτέρως όσον αφορά τις μεταφορές προς τη Βόρεια Ευρώπη. Και αυτό αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για το εμπόριο. Στον τομέα της απασχόλησης, τέλος, δεν μειώνονται πλέον οι ευκαιρίες για απασχόληση, αλλά δεν υπάρχουν και σαφείς ενδείξεις βελτίωσης στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή