Σε νέα κρίση χρέους διολισθαίνει η Λατινική Αμερική

Σε νέα κρίση χρέους διολισθαίνει η Λατινική Αμερική

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λατινική Αμερική βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας και εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η περιοχή αντιμετωπίζει ακόμη έναν κίνδυνο: οι εύθραυστες οικονομίες της κινδυνεύουν να διολισθήσουν σε νέα κρίση χρέους, ακόμη χειρότερη και από εκείνη της δεκαετίας του 1980.

Οπως σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η Λατινική Αμερική αντιμετώπιζε έναν δυσοίωνο συνδυασμό προβλημάτων πριν από την πανδημία: αναιμική ανάπτυξη, ανεπαρκή συστήματα υγείας, χαμηλά επίπεδα φορολογικών εσόδων, υψηλό δανεισμό και υπερβολικά μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Τώρα τα κράτη της περιοχής έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν την οικονομική δραστηριότητα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλες χώρες, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικώς δαπανηρά τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι μια ραγδαία επιδείνωση στη δημοσιονομική εικόνα αυτών των χωρών. Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, Χιλή, Βραζιλία και Μεξικό ήταν ανάμεσα στις πέντε αναδυόμενες οικονομίες που σημείωσαν φέτος τη μεγαλύτερη αύξηση στο ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Το χρέος της Χιλής αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 30% φέτος σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την Capital Economics, το χρέος της Βραζιλίας μπορεί να εκτιναχθεί κοντά στο 100% φέτος από το 76% στο οποίο βρισκόταν πέρυσι. Ηδη η Αργεντινή και ο Ισημερινός έχουν κηρύξει στάση πληρωμών επί του χρέους τους σε ξένο νόμισμα και διαπραγματεύονται την αναδιάρθρωσή του.

Οπως τόνισε στους FT ο Ανχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, «η Λατινική Αμερική παρουσίαζε ήδη υψηλό χρέος πριν από την κρίση» και, μετά την «άγρια επίθεση» που δέχθηκε από τον κορωνοϊό, θα χρειαστεί πολύ «μεγαλύτερους πόρους και ελάφρυνση του χρέους της». Οι επενδυτές ανησυχούν για τον αυξανόμενο δανεισμό στον οποίο έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις της περιοχής. Οπως σχολιάζει ο Κλάουντιο Ιριγκόγεν, αναλυτής θεμάτων Λατινικής Αμερικής στην Bank of America, το χρέος «είναι σαφώς ο ελέφαντας στο δωμάτιο». Οι παθογένειες της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ χειρότερες από άλλες περιοχές. Το σύστημα υγείας είναι σαφώς υπανάπτυκτο και στην περίπτωση της πανδημίας η κατάστασή του υπαγόρευσε πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς και πολύ πιο παρατεταμένη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτοχρόνως, όμως, υπάρχουν πάρα πολύ υψηλά επίπεδα «μαύρης» εργασίας που σημαίνει ότι μια παρατεταμένη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο εκτεταμένων κοινωνικών ταραχών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαοτικές καταστάσεις.

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν άλλωστε βεβαρημένο ιστορικό από κρίσεις χρέους, οι οποίες ξεκίνησαν εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή