Πολύ υψηλές ζημίες αναμένεται να επωμιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δυνητικά θα ανέλθουν έως και στα 800 δισ. ευρώ από ανεξόφλητα δάνεια, εάν η πανδημία επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τα ευρήματα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Oliver Wyman, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια πέραν των 800 δισ. ευρώ, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν μείωση εσόδων κατά 30 δισ. ευρώ. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα των Financial Times, επισημαίνοντας ότι, εάν, όπως προβλέπει στο πιο ανώδυνο σενάριό της η εταιρεία, υπάρξει βραδεία ανάκαμψη χωρίς νέους περιορισμούς στις περισσότερες χώρες, τα κόκκινα δάνεια (μη εξυπηρετούμενα) θα εκτιναχθούν στα 400 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,5 φορές τα επίπεδά τους κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Εάν, τώρα, επαληθευθεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μια εκ νέου έξαρση της πανδημίας, τότε τα νούμερα διπλασιάζονται και η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα φθάσει το 10% ως προς το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Κρίστιαν Εντελμαν, συνδιευθυντής του τμήματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Oliver Wyman, «είναι απίθανο η πανδημία να κάνει τον κλάδο να γονατίσει, αν και πολλές τράπεζες θα βρεθούν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, διότι οι αποδόσεις τους θα είναι χαμηλότατες. Αυτό σημαίνει πως θα είναι ευπαθείς εάν υπάρξουν νέοι κραδασμοί, ενώ θα τείνουν να αποφεύγουν το ρίσκο στη χορήγηση πιστώσεων». Οι τράπεζες στην ηπειρωτική Ευρώπη και στη Βρετανία αγωνίστηκαν να ορθοποδήσουν μετά την κρίση του 2008, και επί μία δεκαετία και πλέον εμφάνισαν ισχνά κέρδη, ενώ το όλο τοπίο του κλάδου είναι κατακερματισμένο και υπερανταγωνιστικό. Κατά μέσον όρο, είναι κατά το ήμισυ κερδοφόρες σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, όπως στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ακόμα έχουν βαρύ φορτίο από προϋπάρχοντα ανεξόφλητα δάνεια.
Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη βάλει κατά μέρος κεφάλαια 55 δισ. δολαρίων για να αντεπεξέλθουν σε πιθανές ζημίες από δάνεια το πρώτο εξάμηνο. Σε ένα βαθμό, το ποσό αυτό καλύφθηκε από τα υψηλότερα έσοδα δεκαετίας, που εισέρρευσαν στις τράπεζες από τις χρηματιστηριακές τους πράξεις – πάντως, τα στελέχη προειδοποιούν πως η τάση ίσως αντιστραφεί το δεύτερο εξάμηνο, όπως αναφέρουν σχετικά οι Financial times. Εν τω μεταξύ, τα τραπεζικά ιδρύματα στη Γηραιά Ηπειρο έχουν ξεκινήσει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου και ορισμένα από τα μεγαλύτερα, όπως η γερμανική Deutsche Bank, έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα επίπεδα των προβλέψεων έναντι επισφαλειών θα αυξηθούν άνω των 50 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου.
Η αύξηση στις μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις και οι απώλειες στα έσοδα ουσιαστικά θα μεταφραστούν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μια εξασθένηση της οικονομικής τους ισχύος (όπως μετρείται με την αναλογία βασικών ιδίων κεφαλαίων) από το 15% στο 13,8% την προσεχή τριετία, ενώ δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και περαιτέρω κάμψη για πολλές από αυτές.
Εν κατακλείδι, όπως σημειώνει η εφημερίδα των Financial Times, η πανδημία θα πλήξει και τα κέρδη μέσω των χαμηλότατων μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ενώ τα έσοδα, αφαιρώντας τις ζημίες των δανείων, αναμένεται φέτος να μειωθούν κατά 180 δισ. ευρώ στα 385 δισ. ευρώ. Η δε ανάκαμψή τους στα επίπεδα του 2019 τοποθετείται μετά το 2022, καθώς και τη χρονιά εκείνη θα είναι 30 δισ. ευρώ χαμηλότερα στα 535 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζει η Oliver Wyman.