Σασόλι για Ταμείο Ανάκαμψης: Θα επανέλθει το ζήτημα του κράτους δικαίου

Σασόλι για Ταμείο Ανάκαμψης: Θα επανέλθει το ζήτημα του κράτους δικαίου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει διασαφηνίσεις σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση του νέου Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. με τις δημοκρατικές αξίες, αφότου το ζήτημα παρέμεινε ανοιχτό από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Πρέπει να δούμε ακριβώς ποια παρεμβατικά μέτρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε μία μείωση των προσδοκιών μας για κοινές αξίες».

Σε ερώτηση για το αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να εμποδίσει τη συμφωνία της Συνόδου, ο Σασόλι ανέφερε ότι είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι το Κοινοβούλιο θα αντιμετωπιστεί με σεβασμό.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι περικοπές που προτείνονται στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την έρευνα και το πρόγραμμα Erasmus δεν είναι αποδεκτές.

«Υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι, αλλά θα θέλαμε να τη βελτιώσουμε, κυρίως προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις σε κάποιες από τις περικοπές που έχουμε κρίνει ως αδικαιολόγητες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περικοπές από την έρευνα, τους νέους ανθρώπους και το Erasmus, δεν μπορούμε», πρόσθεσε.

Ο Σασόλι ανέφερε επίσης ότι θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό προτού τον εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, ωστόσο, ήταν «πολύ ικανοποιημένο» με το επισυναπτόμενο ποσό των 750 δισ. ευρώ προκειμένου να ανακάμψουν οι οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. από την πανδημία.

Τέλος, είπε ότι μια τελική ψήφος του Κοινοβουλίου για τα δύο πακέτα αναμένεται σε περίπου δύο μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή