Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας καλλιέργησε τόσο μεγάλη ανασφάλεια σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές, ώστε μερίμνησαν να αποταμιεύσουν περισσότερο από ποτέ. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις μερίδας αναλυτών της αγοράς, η τάση για αποταμίευση θα συνεχιστεί και μακροπρόθεσμα. Oπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed, οι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες αυξήθηκαν φέτος κατά 18% φτάνοντας στο ρεκόρ των 15,6 τρισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή επιβραδύνθηκαν μερικώς οι εισροές μετρητών στα αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και πάλι παραμένουν σε επίπεδα πάνω από τα προ της πανδημίας: συνολικά ανέρχονται σε 4,6 τρισ. δολάρια που είναι σχεδόν 1 τρισ. περισσότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Ο Aντονι Κρεσέντζι, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην Pacific Investment Management Co., είναι μεταξύ των παραγόντων της αγοράς που προεξοφλούν ότι η αβεβαιότητα θα διατηρήσει φουσκωμένους τους λογαριασμούς σε μετρητά. Oπως τονίζει, «τα αυξημένα ποσοστά αποταμίευσης οφείλονται μερικώς στην επιφυλακτικότητα που επιδεικνύουν τα νοικοκυριά σε ό,τι αφορά τις δαπάνες τους και ο παράγοντας αυτός θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα». Ο ίδιος τονίζει, άλλωστε, πως ο μεγάλος όγκος των καταθέσεων στις τράπεζες μάλλον θα συμπιέσει περαιτέρω προς τα κάτω τα επιτόκια της αγοράς. Εκτιμά μάλιστα πως αυτό δεν πρόκειται να περιοριστεί στη διατραπεζική αγορά. Oπως υπογραμμίζει, οι τράπεζες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους μακροπρόθεσμους τίτλους όπως τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, ομόλογα και τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια. Ως εκ τούτου, προβλέπει πως το πλεόνασμα καταθέσεων θα δημιουργήσει ζήτηση για αυτούς τους τίτλους συμπιέζοντας τις αποδόσεις τους.
Καθοριστική μεταβλητή θα είναι το ποσοστό των προσωπικών καταθέσεων στις ΗΠΑ που έφτασε στο 32,2% τον Απρίλιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1959 και προφανώς είναι αποτέλεσμα της καραντίνας που απέκλεισε τους καταναλωτές από μεγάλη γκάμα δαπανών. Το ποσοστό της αποταμίευσης υποχώρησε ξανά στο 23,2% τον Μάιο, αλλά αναλυτές και επενδυτές προεξοφλούν πως θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και σαφώς πάνω από τον μέσο όρο του περασμένου έτους που κυμαινόταν στο 8%. Είναι ενδεικτικό ότι η Ντανιέλ ντι Μαρτίνο Μπουθ, συγγραφέας που έχει ιδρύσει την εταιρεία ερευνών Quill Ingelligence, βλέπει αναλογίες ανάμεσα στο τρέχον έτος και στη Μεγάλη Υφεση, την κρίση εκείνη του 1930 την οποία ακολούθησε μια εποχή λιτότητας και αυξημένης αποταμίευσης. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, ενώ η αποταμίευση προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας στους καταναλωτές, μπορεί και να λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και ιδιαίτερα της αμερικανικής, που βασίζεται τόσο στην κατανάλωση.