Βολές ευρωβουλευτών για το «ψαλίδι» στον 7ετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Βολές ευρωβουλευτών για το «ψαλίδι» στον 7ετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις δυσκολίες που απομένουν ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ή ΠΔΠ (τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27) και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ ανέδειξε η ακρόαση χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε «ιστορικής σημασίας» από πολλούς ευρωβουλευτές. Εκφράστηκε ωστόσο έντονη κριτική για τις περικοπές στο ΠΔΠ σε σύγκριση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για την αδύναμη διατύπωση σχετικά με το κράτος δικαίου, αλλά και αμφιβολίες για το αν οι υπό συζήτηση ίδιοι πόροι αρκούν για την αποπληρωμή του κοινού ευρωπαϊκού χρέους που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πρωτιές

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο κ. Μισέλ απαρίθμησε τις πρωτιές τις οποίες περιλαμβάνει το πακέτο που συμφωνήθηκε σε επίπεδο Συμβουλίου τα ξημερώματα της Τρίτης, έπειτα από τέσσερα μερόνυχτα σκληρών διαπραγματεύσεων: είναι η πρώτη φορά, είπε, που η Ε.Ε. θα δανειστεί συλλογικά για να δώσει επιχορηγήσεις στα κράτη-μέλη· η πρώτη φορά που οι πόροι του προϋπολογισμού συνδέονται άμεσα με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής· και η πρώτη φορά που υπάρχει διασύνδεση της χρηματοδότησης με τη συμμόρφωση με το κράτος δικαίου.

Από την πλευρά της, η κ. Φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα τόνωσης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων στον κόσμο, με επενδύσεις στην εγκατάσταση δικτύων 5ης γενεάς, σε υποδομές δικτύου, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ψηφιοποίηση της βιομηχανίας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη βιώσιμη μεταφορά, σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια».

Επιπλέον, σχετικά με το κράτος δικαίου ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει «την πρόταση που κάναμε το 2018» και θα συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο ώστε «να προωθηθεί και, αν χρειάζεται, να βελτιωθεί». Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αυτή προέβλεπε «πάγωμα» χρηματοδότησης με εισήγηση της Κομισιόν, εκτός αν υπήρχε ειδική πλειοψηφία εναντίον αυτού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δυσαρέσκεια

Σε ψήφισμα το οποίο υιοθέτησαν οι βασικές πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου προχθές, εκφράζεται δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η τελική συμφωνία περιλάμβανε μείωση στις επιχορηγήσεις σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις (γαλλογερμανική και Κομισιόν) και ότι δεν προβλέπει επίσημο ρόλο στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης για το Κοινοβούλιο. Επιπλέον, δηλώνεται ευθαρσώς ότι η πολιτική συμφωνία για το ΠΔΠ 2021-27 «δεν είναι αποδεκτή ως έχει». Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι τόνισε σε συνέντευξη Τύπου την ίδια μέρα ότι οι ευρωβουλευτές θα ασκήσουν πιέσεις για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης για την έρευνα, την επιστήμη και τη φύλαξη των συνόρων ως τίμημα για να συναινέσουν.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ήταν σαφής: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πιούμε το πικρό ποτήρι του ΠΔΠ», είπε ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής. Στην ίδια γραμμή, η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι περικοπές «σε μια περίοδο που χρειάζεται να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και να κλείσουμε την ψαλίδα μεταξύ κρατών-μελών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή