ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδειάζουν οι παραδοσιακοί επαγγελματικοί χώροι

Αδειάζουν οι παραδοσιακοί επαγγελματικοί χώροι

Ενόσω ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν το αποτύπωμά τους στην αγορά των ακινήτων, επιτρέποντας σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων τους να εργάζονται από το σπίτι, η απειλή για τους ιδιοκτήτες παραδοσιακών επαγγελματικών χώρων διογκώνεται. Αλλωστε, οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να περιστείλουν τα κόστη τους, διότι έχουν πληγεί από την πανδημία. Σε ανάλυση των τελευταίων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων πολλών ομίλων στις ΗΠΑ, έγινε φανερό ότι περισσότερες από 25 μεγάλες εταιρείες το επόμενο δωδεκάμηνο θέλουν να περιορίσουν τους χώρους γραφείων τους – αυτό ακριβώς το στοιχείο που είναι και το δεύτερο δαπανηρότερο, μετά τη μισθοδοσία, στα βιβλία τους. Ειδικότερα, ο ενεργειακός κολοσσός της Halliburton σκοπεύει να κλείσει άνω των 100 εγκαταστάσεών του, ενώ ο όμιλος παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών State Street δηλώνει ότι θα διπλασιάσει τους υπαλλήλους που μοιράζονται ένα γραφείο προτού προσθέσει επιπλέον χώρους. Κι αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι σημαντικό τμήμα του προσωπικού θα εξακολουθήσει την τηλεργασία ακόμα και μετά την παρασκευή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η δε εταιρεία κρεβατιών και στρωμάτων Sleep Number αποσκοπεί στο να επιβραδύνει την αύξηση του συνολικού εμβαδού των χώρων της, διότι ολοένα και πληθαίνουν όσοι πελάτες ψωνίζουν ηλεκτρονικά. «Θα πρέπει να αναμένετε πιο περιορισμένους χώρους, και αυτό θα αρχίσει άμεσα», ανέφερε προσφάτως, με την αφορμή παρουσίασης αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της State Street Ρόναλντ Φίλιπ.

Η δε εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Regions Financial δήλωσε τα εξής: «Με διάφορους τρόπους αλλάζει η μέθοδος προσέλευσης στο γραφείο, είτε με τηλεργασία, είτε με εκ περιτροπής παρουσία, είτε αλλιώς, οπότε είμαστε πεπεισμένοι πως συνολικά ο εργασιακός χώρος ως εμβαδόν θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενος». Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο σχεδιασμός για περιστολή ακινήτων ίσως να είναι το πρώτο κύμα περικοπών που θα πλήξει τους υπαλλήλους γραφείου, μιας και οι επιχειρήσεις αποπειρώνται να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους, ενώ εισέρχονται σε μια μακράς διαρκείας ύφεση, όπως φαίνεται. Μέχρι στιγμής στην πλειονότητά τους οι απώλειες 14,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονταν από τους βαρύτατα πληγέντες κλάδους της εστίασης, των ταξιδίων, του τουρισμού και του λιανεμπορίου. Ο περιορισμός στις δαπάνες επαγγελματικών χώρων ίσως να είναι ο προάγγελος απολύσεων και νέων επενδύσεων σε τεχνολογίες τέτοιες, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας με μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού – τα σχετικά επισημαίνει ο Μπιλ Μακμάχον, διευθυντής επενδύσεων και στρατηγικής μετοχών στην Charles Schwab. «Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι επιχειρήσεις αρχίζουν να εξορθολογίζουν τους εργασιακούς τους χώρους και έως ένα βαθμό αυτό θα το εφαρμόσουν και στο προσωπικό τους», προσθέτει. Σε προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley τον Ιούνιο αναφέρεται πως οι πολιτικές τηλεργασίας θα αυξήσουν τους κενούς χώρους στα κτίρια γραφείων. Στη Νέα Υόρκη θα φθάσουν σε ποσοστό το 10%-12% του συνόλου μέσα στην επόμενη διετία με πενταετία, έναντι του 8,7% σήμερα, ενώ στο Σαν Φρανσίσκο από το 5,8% θα φθάσουν το 7%-9% το εν λόγω διάστημα.

«Οι τελευταίοι τέσσερις μήνες των περιοριστικών μέτρων έχουν καταδείξει ότι πολλοί εργαζόμενοι μπορούν να παραμείνουν παραγωγικοί και κατ’ οίκον», υπογραμμίζει ο Ντάνι Ισμαήλ, αναλυτής της εταιρείας ερευνών αγοράς Green Street Advisors – όπερ σημαίνει ότι οι περικοπές που αποφασίζουν οι επιχειρήσεις ίσως και να έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Η εταιρεία του αναμένει η ζήτηση επαγγελματικών χώρων να ελαττωθεί έως και κατά 15% ως απόρροια της εξ αποστάσεως εργασίας, αφ’ ης στιγμής ελεγχθεί πλήρως η πανδημία.