Σε υψηλό 22 μηνών αναρριχήθηκε το ευρώ

Σε υψηλό 22 μηνών αναρριχήθηκε το ευρώ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές στις αρχές της εβδομάδας που διανύσαμε, μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην πενταήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, όπου αποφασίστηκε η παροχή ενός πακέτου ενίσχυσης ύψους 750 δισ. ευρώ στα κράτη- μέλη, εκ των οποίων τα 390 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων, ενώ τα 360 δισ. θα δοθούν με τη μορφή δανείων χαμηλού επιτοκίου.

Στο θετικό επενδυτικό κλίμα συνέβαλαν και τα ελπιδοφόρα μηνύματα μετά τα θετικά αποτελέσματα κλινικών μελετών για την εύρεση εμβολίου κατά της COVID-19 μέχρι το τέλος του έτους. Εντούτοις, οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς το τέλος της εβδομάδας, με τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες.

Συγκεκριμένα, η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στην Chengdu, ως αντίποινα στην εντολή που είχαν δώσει οι ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα για το κλείσιμο του προξενείου της Κίνας στο Χιούστον με στόχο την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Επιπροσθέτως, η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου επιβαρύνθηκε από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε για την εβδομάδα μέχρι τις 18 Ιουλίου, για πρώτη φορά εδώ και περίπου τέσσερις μήνες (+109.000 στις 1.416 εκατ. αιτήσεις) διακόπτοντας την πτωτική τάση των τελευταίων 15 εβδομάδων.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ ανήλθε κοντά σε υψηλά 22 μηνών 1,1626 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη στον απόηχο της συμφωνίας της Ε.Ε. για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στην περιοχή του 1,1600 το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφοντας εβδομαδιαία και μηνιαία κέρδη της τάξεως του 1,5% και 3,0%. αντίστοιχα.

Παράλληλα, το γιεν, που θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, ενισχύθηκε σε υψηλό ενός μήνα έναντι του δολαρίου μετά την κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Κίνας. Στις αγορές εμπορευμάτων, η αύξηση της ζήτησης για πολύτιμα μέταλλα οδήγησε την τιμή του ασημιού σε υψηλό εξαετίας κοντά στα 23 δολάρια η ουγγιά, με τα εβδομαδιαία κέρδη να φτάνουν σχεδόν το 20%, και την τιμή του χρυσού σε νέο υψηλό εννέα ετών ελαφρώς κάτω από τα 1.898 δολ./ουγγιά, καταγράφοντας τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη (περίπου +5,0%) κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή