Διακανονισμό με τον ΠΟΕ έκανε η Airbus

Διακανονισμό με τον ΠΟΕ έκανε η Airbus

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus έκανε σήμερα το «τελικό βήμα», όπως το χαρακτήρισε, για να τερματίσει την επί μακρόν διατλαντική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αφορά τα δισεκατομμύρια δολάρια των επιδοτήσεων στον αεροναυπηγικό κλάδο. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία ανακοίνωσε πως συμφώνησε να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια για τα κρατικά δάνεια που έλαβε από τη Γαλλία και την Ισπανία, προκειμένου να αναπτύξει το τζετ A350, το οποίο διατέθηκε στην αγορά το 2015.

Κόστος

Δεν αποκάλυψε, πάντως, το κόστος των επιπρόσθετων πληρωμών, οι οποίες θα πρέπει να καταβάλλονται κάθε φορά που ένα αεροσκάφος παραδίδεται στο εξωτερικό. Τα δάνεια που χορηγούν σε εθνικές εταιρείες οι αντίστοιχες κυβερνήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρωπαϊκών κανόνων που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) χαρακτηρίζει ως παράνομες επιδοτήσεις. Τα ανάλογα ισχύουν και στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης της αμερικανικής αεροναυπηγικής Boeing από την Ουάσιγκτον. Η Boeing είναι η βασική ανταγωνίστρια της Airbus στη διεθνή αγορά και οι ένθεν κακείθεν επιδοτήσεις αποτελούσαν πάντα σημείο τριβής και αφορμή για διαμάχες και κυρώσεις. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κατόρθωσε να αποσύρει όλες τις επιδοτήσεις που κατά καιρούς έχει διοχετεύσει στην Airbus είχε ως αποτέλεσμα ο ΠΟΕ να ανάψει το πράσινο φως στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον. Αυτές επιβλήθηκαν υπό τη μορφή πρόσθετων δασμών, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, σε μια γκάμα ευρωπαϊκών προϊόντων ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι, όπως η Ουάσιγκτον είχε προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των Βρυξελλών για τον αθέμιτο ανταγωνισμό εξαιτίας των επιδοτήσεων στην Airbus, αντιστοίχως το ίδιο είχε πράξει για την Boeing και η Ε.Ε.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Airbus θα οδηγήσει σε διακανονισμό της διαμάχης στο πλαίσιο του ΠΟΕ με τις ΗΠΑ και ότι εκείνη θα ανταποδώσει με κυρώσεις, εάν αυτό δεν συμβεί. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά και ειδικότερα η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στην περίπτωση της Airbus».

Αντίμετρα

«Αυτό ακυρώνει τα όποια επιχειρήματα χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εν ισχύ τα αντίμετρά τους προς τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και προσφέρει ισχυρά αντεπιχειρήματα για έναν γρήγορο διακανονισμό της μακράς διαμάχης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Στα παραπάνω ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εμπορίου Φιλ Χόγκαν πρόσθεσε τα εξής: «Απουσία διευθέτησης, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι έτοιμη να ασκήσει πλήρως όποιο έννομο δικαίωμα έχει για την επιβολή κυρώσεων».

Επιπροσθέτως, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι εάν αποφασισθεί η επιβολή αντιποίνων εις βάρος προϊόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, η κλίμακα και το εύρος τους θα καθορισθεί βάσει του πλαισίου διαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σε αντίστοιχη υπόθεση σχετική με τις επιδοτήσεις προς την αεροναυπηγική Boeing, όπως εν κατακλείδι αναφέρει στο δημοσίευμά του το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή