Το 2023 θα επανέλθει το ΑΕΠ της Βρετανίας στα επίπεδα του 2019

Το 2023 θα επανέλθει το ΑΕΠ της Βρετανίας στα επίπεδα του 2019

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων και λογιστικών ελέγχων EY Item Club, προειδοποιώντας ότι η πλήρης ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας θα χρειαστεί 18 μήνες παραπάνω από όσο αρχικά αναμενόταν. Υπό το πρίσμα αυτό, οι όποιες ελπίδες για μία απότομη ανάκαμψη έπειτα από δραστική συρρίκνωση εξανεμίζονται, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο Guardian. Κατά την ΕΥ, η οικονομική παραγωγή της Βρετανίας θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 μετά την εκπνοή του 2023.

Προβλέψεις

Εν τω μεταξύ, προηγουμένως είχε προβλέψει ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα φθάσει στα επίπεδα του ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου του 2019 στις αρχές του 2023. Αναφορικά με το δεύτερο τρίμηνο, ήτοι την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, η οικονομία θα συρρικνωθεί δραστικότερα κατά 20%, ενώ αρχικά η ΕΥ είχε κάνει λόγο για 15%.

Ωστόσο, το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η οικονομία θα επανέλθει στην οδό της ανάκαμψης με ρυθμό σχεδόν 12% σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά για το 2020 οι οικονομολόγοι της ΕΥ προβλέπουν σοβαρότερη περιστολή της παραγωγής κατά 11,5% από το 8% που είχαν προβλέψει τον Ιούνιο. Το 2021 η προσέγγιση, όμως, είναι πιο ευοίωνη, καθώς αναμένουν επάνοδο στην ανάπτυξη με ρυθμό 6,5% (από 5,6% τον Ιούνιο).      

Παρά ταύτα η βρετανική οικονομία εξέρχεται των περιορισμών του κορωνοϊού με πολύ αργούς ρυθμούς. Τα γυμναστήρια και οι πισίνες άνοιξαν το Σαββατοκύριακο, ενώ τα καταστήματα εκτός των σούπερ μάρκετ είχαν επαναλειτουργήσει από τα μέσα Ιουνίου. Στις 4 Ιουλίου τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια επαναλειτούργησαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η επιδείνωση των εκτιμήσεων έχει να κάνει με το ότι τον Μάιο η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 1,8%. Ο κλάδος παροχής υπηρεσιών στη Βρετανία δέχθηκε ιδιαίτερα βαρύ χτύπημα, παρά το ότι οι περιορισμοί ήρθησαν.

Κατά τον Χάουαρντ Αρτσερ, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο στην EY Item Club, «αν και τα περιοριστικά μέτρα αίρονται, η διστακτικότητα των καταναλωτών είναι πολύ πιο δεδηλωμένη από όσο αναμενόταν. Πιστεύουμε πως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αποτελεί έναν από τους τρεις μείζονες παράγοντες που θα βαρύνουν στην πορεία της βρετανικής οικονομίας έως την εκπνοή του έτους μαζί με την άνοδο της ανεργίας και τα χαμηλά επίπεδα εταιρικών επενδύσεων».

Επιπλέον, στην έρευνά τους οι οικονομολόγοι της ΕΥ διαπιστώνουν ότι, αν και η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου άφησε πίσω τα χειρότερα, η επιστροφή της στην οδό της ανάκαμψης φαίνεται ολοένα και πιο πολύ πως θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά αναμενόταν.

Ανεργία

Αναφορικά με την ανεργία, προβλέπεται πως θα υπερδιπλασιαστεί στο 9% έως την εκπνοή του έτους, εν συγκρίσει με το 3,9% την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου. Με τη σειρά της η εξέλιξη αυτή θα συγκρατήσει τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες, κατά την ΕΥ, θα περισταλούν 11,6% εφέτος, πριν αυξηθούν κατά 6,6% το 2021, εναρμονιζόμενες με τη βελτίωση στην αγορά εργασίας και την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Κατά το ίδρυμα Resolution Foundation, τα βρετανικά νοικοκυριά δέχθηκαν το πιο καίριο πλήγμα στα έσοδά τους από την πετρελαϊκή κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1970.  Τέλος, η EY Item Club προσδοκά το φθινόπωρο η Τράπεζα της Αγγλίας να διοχετεύσει περαιτέρω ρευστό στην οικονομία της τάξεως των 100 δισ. λιρών στα 845 δισ. λίρες συνολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή