Ισχυρό χτύπημα στον τουρισμό της Ισπανίας επιφέρει το Λονδίνο

Ισχυρό χτύπημα στον τουρισμό της Ισπανίας επιφέρει το Λονδίνο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο κλάδος του τουρισμού στην Ισπανία, ο οποίος βλέπει την επιδιωκόμενη ανάκαμψή του να κινδυνεύει διότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποπειρώνται να περιορίσουν τις επισκέψεις πολιτών τους προς αυτήν, αφορμής δοθείσης από τη σχετική απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, σοβαρό πλήγμα υφίστανται και οι αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν τις δύο χώρες. Ειδικότερα, το Λονδίνο αποφάσισε να θέτει σε καθεστώς 14ήμερης καραντίνας όσους πολίτες επιστρέφουν από την Ισπανία, διότι εκεί παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων. Στο μεταξύ, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Νορβηγία έχουν και αυτές αρχίσει να αποτρέπουν τους πολίτες τους από το να μεταβαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές της Ισπανίας, ενώ και η υπουργός Υγείας του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊσί δήλωσε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι την απασχολεί το θέμα αυτό.

Η ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ υποβαθμίζει τη σημασία των αντιδράσεων των εταίρων της, επιδιώκοντας να προστατεύσει έναν κλάδο μείζονος σημασίας για την οικονομία της, εφόσον συνεισφέρει το 12% του ΑΕΠ. Κι όπως χαρακτηριστικά τονίζει η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, «η Ισπανία είναι ασφαλής προορισμός, διότι ναι μεν έχει κρούσματα, όπως και άλλες χώρες, αλλά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να τα ελέγξει».

Βέβαια, τα πράγματα χρήζουν εγρήγορσης, ειδικά στην Καταλωνία, όπου οι τοπικές αρχές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έκλεισαν κλαμπ και έθεσαν όριο έως τα μεσάνυχτα για τη λειτουργία των μπαρ – κι αυτό, όπως εξήγησαν οι αξιωματούχοι, κρίθηκε αναγκαίο διότι τα στατιστικά στοιχεία υπαγορεύουν να ληφθούν μέτρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για την καραντίνα όσων επισκεπτών γυρίζουν πίσω από την Ισπανία προκαλεί ένταση στις διμερείς σχέσεις, όταν οι δύο χώρες χρειάζονται η μία την άλλη. Αυτούς τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες, αμφότερες αναμένουν τους καταναλωτές να βγουν από το σπίτι μετά την καραντίνα και να αρχίζουν να ξοδεύουν, όπως παρατηρεί το Bloomberg. Αν και προκάλεσε σοκ η απόφαση του Λονδίνου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ την υπερασπίστηκε, τονίζοντας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News τα εξής: «Η απόφαση ελήφθη όσο πιο γρήγορα γινόταν, διότι δεν μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε δεύτερο κύμα κρουσμάτων στη χώρα και πιθανή νέα διακοπή λειτουργίας της οικονομίας – οπότε δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη».

Η αλληλεξάρτηση των δύο οικονομιών φαίνεται από το γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί συνταξιούχοι έχουν καταλύσει εκεί, ενώ άνω του 20% του συνόλου των τουριστών στην Ισπανία προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αναγκαστεί σε μαζικές περικοπές προσωπικού, δρομολογίων, τιμών εισιτηρίων αλλά και αριθμού αεροσκαφών εξαιτίας της πανδημίας, δέχθηκαν ακόμα ένα σοβαρό χτύπημα. «Απογοητευθήκαμε με την απόφαση της κυβέρνησης, διότι θέτει τον όρο της καραντίνας για όλη την Ισπανία, ανεξαρτήτως του ότι είναι περιφερειακή η έξαρση των νέων κρουσμάτων», δήλωσε η EasyJet.

«Ως συνέπεια, ο καλοκαιρινός σχεδιασμός χιλιάδων Βρετανών καθίσταται έωλος», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ομίλου ταξιδίων ΤUI Βρετανίας και Ιρλανδίας, Αντριου Φλίντχαμ, και πρόσθεσε: «Η αβεβαιότητα και η σύγχυση καταστρέφουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και αποκαρδιώνουν όσους αδημονούν για ένα διάλειμμα, που τους αξίζει μετά την καραντίνα». Πάντως, Μαδρίτη και Λονδίνο αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως ειδικούς αεροδιαδρόμους μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Βαλεαρίδων Νήσων αλλά και των Καναρίων Νήσων, που είναι προσφιλείς προορισμοί, ώστε να περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή